Emtia Piyasasındaki Sert Yükselişler Geçen Hafta

Emtia Piyasasındaki Sert Yükselişler Geçen Hafta

ABONE OL
15 Nisan 2024 14:02
Emtia Piyasasındaki Sert Yükselişler Geçen Hafta
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD Enflasyon Verileri ve Jeopolitik Riskler Emtia Piyasasını Etkiledi

Geçen hafta emtia piyasasında sert yükselişler yaşandı. ABD’de açıklanan enflasyon verileri, Fed’in faiz oranlarını düşürmek için acele etmeyeceğine yönelik tahminleri kuvvetlendirmesine rağmen jeopolitik riskler, yaptırımlar ve üretime ilişkin endişeler emtia piyasasındaki yükselişleri etkiledi.

Altın, Gümüş, Platin ve Paladyum Değer Kazandı

Geçen hafta ons bazında altın %0,6, gümüş %1,7, platin %4,8, paladyum %4,5 değer kazandı. Altının ons fiyatı 2.431,5 dolarla tarihi zirveyi gördü. Gümüşün ons fiyatı ise 29,79 dolarla Şubat 2021’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Bakır ve Diğer Baz Metallerde Yükselişler

Bakırın libresi 4,45 dolarla Haziran 2022’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bakır, arz endişeleri ve talebin artacağı beklentileriyle yatırımcıların ilgisini çekti. ABD ile İngiltere’nin, Rusya’dan ithal edilen bazı metallerin ticaretini yasaklaması da baz metal fiyatlarında sert yükselişlere neden oldu.

Petrol ve Doğal Gazda Karışık Tablo

Enerji grubunda, Brent petrolün varil fiyatında %1 düşüş yaşanırken, doğal gazın fiyatı ise %0,7 azaldı. Orta Doğu’daki gerilim ve arz endişelerine karşın ABD’de stoklarda beklenenin üzerinde artış olması petrol fiyatlarını aşağı çekti.

Kakao ve Diğer Tarım Ürünlerinde Fiyat Artışları

Kakao Chicago Ticaret Borsasında rekor tazelemeye devam ederken, buğday, mısır, pirinç ve kahve fiyatlarında artışlar görüldü. Hindistan’da şeker fabrikalarının üretimde daha fazla şeker kullanmasıyla şeker fiyatlarında düşüş yaşandı. Global kakao arzının daralmasıyla kakaonun fiyatı yükselmeye devam ediyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.