BETAM Raporuna Göre Türkiye’de Konut Piyasasında Son Durum

BETAM Raporuna Göre Türkiye’de Konut Piyasasında Son Durum

ABONE OL
25 Nisan 2024 14:12
BETAM Raporuna Göre Türkiye’de Konut Piyasasında Son Durum
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Reel Kira Fiyatları Artıyor, Reel Satış Fiyatları Düşüşte

Türkiye genelinde gerçekleşen BETAM raporuna göre, mart ayı analizlerine göre enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları aylık bazda artarken yıllık bazda azaldığı belirtiliyor. Satılık konut piyasasında ise reel fiyatlardaki dokuz aylık düşüş devam etmekte.

Reel Satış Fiyatlarında Düşüş Devam Ediyor

Ülke genelinde satılık konut piyasasında reel fiyatlarında dokuz aylık düşüş devam ediyor. Cari fiyatlarda yıllık değişim oranı şubata kıyasla ülke genelinde 2,2 puan azalarak yüzde 44,8 oldu. İstanbul’da yüzde 41,3, Ankara’da yüzde 58,6 ve İzmir’de yüzde 45,6 olan satılık konut cari fiyatlarındaki yıllık değişim oranları da azaldı.

Kira Fiyatları Reel Olarak Artıyor

Ülke genelinde ve üç büyük şehirde (İstanbul, Ankara, İzmir) kira fiyatları reel olarak arttı. Yıllık bazda ise mart itibariyle reel kira fiyatları ülke genelinde yüzde 8, İstanbul’da yüzde 6,6 oranında geriledi. Ankara’da ve İzmir’de ise reel kiralar ortalamada bir yıl öncesine kıyasla artış gösterdi.

Ortalama olarak Türkiye genelinde kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı mart ayında yüzde 55,1 olarak gerçekleşti. Bu durumda 100 metrekarelik bir evin ortalama kirası 15 bin 400 TL oldu.

Yıllık kira artış oranları İstanbul’da yüzde 57,3’e, Ankara’da yüzde 79,8’e, İzmir’de ise yüzde 80,5’e düşmüş durumda. Ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları ise İstanbul’da 192,3 TL, Ankara’da 139,4 TL, İzmir’de ise 168 TL olarak gerçekleşti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.