Jüpiter’in Büyük Kırmızı Leke’si Hakkında Yeni Görüntüler Ortaya Çıktı
  • Mizrak Haber
  • Teknoloji
  • Jüpiter’in Büyük Kırmızı Leke’si Hakkında Yeni Görüntüler Ortaya Çıktı

Jüpiter’in Büyük Kırmızı Leke’si Hakkında Yeni Görüntüler Ortaya Çıktı

ABONE OL
12 Mart 2024 19:03
Jüpiter’in Büyük Kırmızı Leke’si Hakkında Yeni Görüntüler Ortaya Çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Jüpiter’in Büyük Kırmızı Leke’si ve Özellikleri

Yetkililer, Dünya’dan oldukça büyük olan Jüpiter’in Büyük Kırmızı Leke’sinin yeni görüntülerinin, güneş enerjisiyle çalışan Juno tarafından çekildiğini açıkladılar. Bu leke, Jüpiter’in atmosferindeki yüksek basınç bölgesinde bulunan ve 350 yılı aşkın süredir varlığını sürdüren bir antisiklonik fırtına olarak biliniyor.

Görüntülerin Ortaya Çıkardığı Değişimler

NASA’ya göre, Büyük Kırmızı Leke son 40 yılda önemli ölçüde küçülmüş durumda. Yeni görüntüler, lekenin yüksekliğinin sekizde bir oranında, genişliğinin ise en az üçte bir oranında azaldığını gösteriyor. Ancak bu fırtına hala Dünya’nın iki katı büyüklüğünde ve Jüpiter’in bulutlarının 321 km altına kadar uzandığı belirlendi.

Juno ve Jüpiter Misyonu

Juno, 2011 yılında fırlatıldı ve 2016 yılında Jüpiter’in yörüngesine ulaştı. Şu anda devasa gezegeni ve 95 uydusunu kayıt altına almak üzere genişletilmiş misyonunun üçüncü yılını sürdürüyor. Jüpiter’in gaz ve sıvılardan oluştuğu düşünüldüğünde, Büyük Kırmızı Leke gibi devasa fırtına sistemlerini zayıflatacak bir zemin bulunmuyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.