Avrupa Füzyon Programı, JET ile Rekor Füzyon Enerjisi Elde Etti

Avrupa Füzyon Programı, JET ile Rekor Füzyon Enerjisi Elde Etti

ABONE OL
8 Şubat 2024 19:05
Avrupa Füzyon Programı, JET ile Rekor Füzyon Enerjisi Elde Etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

JET, 5 Saniye Boyunca 69,3 Megajoulelük Füzyon Enerjisi Üretti

İngiltere’nin Oxford şehri yakınlarında bulunan füzyon deneyi tesisi JET’i bünyesinde bulunduran Avrupa Füzyon Programı (EUROFusion), önemli bir rekora imza attı. Bilim insanları, tokamak olarak bilinen JET’i kullanarak 0,21 miligram yakıt ile 5 saniye boyunca yaklaşık 69,3 megajoulelük bir füzyon enerjisi elde etti. Bu, daha önceki dünya rekorunu 2022’de elde edilen 59 megajoulelük füzyon enerjisini de geçmiş oldu.

Döteryum ve Trityum Kullanılarak Enerji Üretildi

EUROFusion ekibi, füzyon enerjisi üretmek için JET içerisindeki tokamak makinesini döteryum ve trityum gibi hidrojen varyantları ile besledi. Makinedeki sıcaklığı 150 milyon santigrat dereceye yükselterek, döteryum ve trityumun bir araya gelerek helyum oluşturmasını ve büyük miktarda ısı açığa çıkarmasını sağladı.

UMUT VERİCİ BİR HABER

EUROfusion Üst Yöneticisi Ambrogio Fasoli, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu deney, 40 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren JET için türünün son örneği ve yeni füzyon projeleri için umut verici bir haber.” dedi. JET Kıdemli Kullanım Müdürü ve JET Bilimsel Operasyonlar Lideri Dr. Fernanda Rimini ise “Ticari füzyon enerjisi santrallerinde kullanılan yakıt karışımının aynısını kullanarak güvenilir bir şekilde füzyon plazmaları yaratabiliyor ve zaman içinde geliştirilen ileri düzey uzmanlığı sergileyebiliyoruz.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Temiz ve Sürdürülebilir Enerji Kaynağı

Nükleer füzyon, iki hafif elementin (hidrojen) kaynaşarak daha ağır bir elemente (helyum) dönüşmesi ve muazzam derecede yüksek enerji açığa çıkarması olarak tanımlanır. Nükleer füzyon, karbon salımı yapmadığı ve radyasyon açığa çıkarmadığı için sonsuz temiz enerji kaynağı olarak görülür. Ancak nükleer füzyonun gerçekleşebilmesi için yüksek ısı, enerji ve yoğunluk ortamının oluşması gerekmektedir. Güneşin merkezindeki yüksek yer çekimi basıncı, füzyonun 10 milyon santigrat derecede gerçekleşmesine olanak sağlarken, dünyada basıncın düşüklüğü nedeniyle en az 100 milyon santigrat derecede füzyon gerçekleştirilebilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.