Plastik Kirliliği ve Kalp Sağlığı Arasındaki İlişki Araştırıldı

Plastik Kirliliği ve Kalp Sağlığı Arasındaki İlişki Araştırıldı

ABONE OL
9 Mart 2024 17:04
Plastik Kirliliği ve Kalp Sağlığı Arasındaki İlişki Araştırıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Plastik Parçacıkların Şah Damarı Operasyonu Geçiren Hastalarda Etkisi İncelendi

CNN’in aktardığı habere göre New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan bir araştırmada, bilim insanları şah damarında biriken tortu ve plakların temizlendiği karotid endarterektomi operasyonu geçiren 257 kişinin dokularını inceledi.

Mikroplastik ve Nanoplastiklerden Oluşan Plastik Türleri Tespit Edildi

Hastaların 150’sinden alınan dokularda streç film, plastik poşet, plastik gıda ve içecek saklama kaplarında bulunan polietilen maddesi tespit edildi. Bazı hastalardan alınan dokularda kağıt, boya, tekstil ve böcek ilaçları ile yüzme havuzu suyunda kullanılan klor bulunurken, 31 hastadan alınan örneklerde polivinil klorid (PVC) belirlendi.

Kalp Krizi ve Felç Riski Arttığı Tespit Edildi

Dokularında mikroplastik ve nanoplastik tespit edilen hastalar 34 ay boyunca gözlemlendi ve bu süreçte kalp krizi, felç veya ölme olasılıklarının arttığı belirlendi. Araştırmacılar plastik kirliliği ile insan sağlığı arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu vurguladılar.

Araştırmacılar Uyarıda Bulundu

Araştırmadaki uzmanlardan Dr. Raffaele Marfella, plastik kirliliği ile kardiyovasküler hastalıklar arasındaki ilişkiyi gösteren ilk çalışma olduklarını belirtirken, bu bulguların daha geniş kapsamlı çalışmalarla desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Dr. Phoebe Stapleton ise plastik parçacıkların düşük dereceli enflamasyona ve kronik hastalıklara neden olabileceğini vurgulayarak, konunun daha detaylı araştırılması gerektiğini dile getirdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.