Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Pas Hastalığı Uyarısı
  • Mizrak Haber
  • Sağlık
  • Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Pas Hastalığı Uyarısı

Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Pas Hastalığı Uyarısı

ABONE OL
21 Nisan 2024 17:03
Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Pas Hastalığı Uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Prof. Dr. Yalçın Kaya’dan Üreticilere İlaçlama Tavsiyesi

Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, pas hastalığına karşı önleyici tedbirler alınması gerektiğini belirterek, üreticilere uyarılarda bulundu. Kaya, tarlaların düzenli olarak kontrol edilmesi ve ziraat odaları ile Tarım ve Orman Müdürlüklerinin uyarılarının dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Hastalığın sıcak ve nemli ortamlarda oluştuğunu dile getirdi.

İlaçlama Zamanının Önemi

Kaya, “Buğdayda tam başaklanma dönemine girmekteyiz ve yağışlı bir dönemde bulunmaktayız. Bu nedenle pas hastalığına karşı koruyucu ilaçlama yapılması gerekmektedir. Hastalık bulaşmadan önce tarlaların ilaçlanması büyük önem taşımaktadır. Bitkilerin verimini etkileyen bayrak yaprakları bu dönemde büyük önem taşır. Sağlıklı yapraklar, yüksek verim demektir” dedi.

Yeşil Aksam İlaçlamasına Dikkat

Edirne Ziraat Odası’ndan yapılan açıklamada, hastalığın seyri izlenmeli, hastalığın bitkinin üst tarafına doğru ilerlediği durumlarda üst yaprakların özellikle bayrak yaprağının hastalıkla bulaşmasını engellemek amacıyla yeşil aksam ilaçlamasına başlanması gerektiği belirtilmiştir.

Tekirdağ Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal, Şarköy, Malkara ve Muratlı ilçelerinde pas hastalığının görüldüğünü dile getirerek, çiftçilere hububat tarlalarını düzenli olarak kontrol etmeleri ve hastalık durumuna göre bitki koruma ürünlerini kullanmaları konusunda uyarılarda bulundu. Ayrıca, sık ekimden kaçınılması, yabancı otla mücadele edilmesi ve hastalıklara dayanıklı çeşitlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.