Türk Gıda Kodeksi’nde Yeni Düzenlemeler Yayımlandı

Türk Gıda Kodeksi’nde Yeni Düzenlemeler Yayımlandı

ABONE OL
7 Nisan 2024 14:03
Türk Gıda Kodeksi’nde Yeni Düzenlemeler Yayımlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk Gıda Kodeksi’nde Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Değişti

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi’nde yapılan değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikle birlikte gıda etiketlerinde bazı önemli kurallar ve standartlar belirlendi.

Aromalı Gıdalarda Görsel Kullanımı Sınırlanıyor

Aromayla ilgili gerçek gıda görseli kullanımı yasaklandı. Üretiminde gıda bileşeni yerine tamamen aroma verici kullanılan bir gıdanın etiketinde, aromayla ilgili gerçek gıda görseli artık yer alamayacak.

Gıda Adı Standardı Getirildi

Gıdanın adı tüketicinin ilk bakışta göreceği yere aynı punto, aynı stil ve karakterde yazılacak. Bu sayede tüketicilerin ürünleri daha kolay karşılaştırmaları sağlanacak.

Yanıltıcı İfadeler Yasaklandı

Gıda etiketlerinde yanıltıcı görseller ve ifadeler kullanılması yasaklandı. Tüketicilerin kandırılmasına izin verilmeyecek.

Benzer Gıdaların Etiketlenmesinde Dikkat Çekici Değişiklikler

Birbirine benzeyen gıdalarda, belirli ifadelerin kullanımına sınırlamalar getirildi. “… tadında”, “… lezzeti”, “… keyfi” gibi ifadelere artık izin verilmeyecek. Örneğin, bitkisel margarinde “tereyağı keyfi” veya “tereyağı lezzeti” ifadeleri kullanılamayacak.

Uyum Süreci ve Piyasadaki Süreç

Gıda işletmecilerinin yapılan değişikliğe 31 Aralık 2026’ya kadar uyum sağlaması gerekecek. Bu tarihten sonra uygun olmayan gıdalar piyasada bulunamayacak.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.