ÇOMÜ’de Yapay Zeka Destekli Çeltik Sulama Otomasyonu Geliştirildi

ÇOMÜ’de Yapay Zeka Destekli Çeltik Sulama Otomasyonu Geliştirildi

ABONE OL
25 Şubat 2024 19:04
ÇOMÜ’de Yapay Zeka Destekli Çeltik Sulama Otomasyonu Geliştirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü’nden Prof. Dr. Ünal Kızıl liderliğindeki araştırma ekibi, Dijital Tarım Laboratuvarında yapay zeka destekli projeler üzerinde çalışıyor.

Yeni Proje: Çeltikte Damla Sulamada Otomasyon Sistemi

Prof. Dr. Kızıl önderliğindeki ekip, çeltik tarlalarında su israfını önlemek ve suyun doğru kullanılmasını sağlamak amacıyla “Çeltikte Damla Sulamada FAO Penman-Monteith Modeline Dayalı Sulama Otomasyon Sisteminin Geliştirilmesi” adlı projeyi hazırladı. TÜBİTAK desteğiyle yürütülen proje kapsamında geliştirilerek test edilen otomasyon sistemi, tarlaya kurulan sensörler ve devreler aracılığıyla android cihazlarla iletişim kurabiliyor.

Yapay Zeka Destekli Sulama Otomasyonu

Otomasyon sistemi, hava durumu, yağış miktarı, nem faktörü gibi verileri anında işleyerek sulama işlemlerini optimize ediyor. Bu sistem sayesinde çeltik üretiminde suyun fazla kullanımı engelleniyor ve %70’e varan su tasarrufu sağlanıyor. Patent başvurusu için hazırlıkların yapıldığı belirtildi.

Prof. Dr. Kızıl’ın Açıklamaları

Prof. Dr. Kızıl, yapay zekanın tarım alanında öneminin arttığını vurgulayarak düşük maliyetli sistemlerle Türk çiftçisine akıllı çözümler sunmayı hedeflediklerini belirtti. Kızıl, suyun büyük bölümünün çeltik üretiminde kullanıldığını ve bu alanda yapay zeka projeleri geliştirdiklerini ifade etti. Çeltikte damla sulamanın yapay zeka desteğiyle ele alındığını ve bu alanda çalışmaların yoğunlaştığını dile getirdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.