Tüberküloz: Hala Var Olan Bir Tehdit

Tüberküloz: Hala Var Olan Bir Tehdit

ABONE OL
26 Mart 2024 17:04
Tüberküloz: Hala Var Olan Bir Tehdit
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünya Sağlık Örgütü’nün Verilerine Göre Tüberküloz

Türk filmlerindeki “ince hastalık” replikleriyle hafızalarda yer eden tüberküloz, diğer adıyla verem, hala varlığını sürdüren bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından hazırlanan 2023 Küresel Tüberküloz Raporu’na göre, 2022’de 7,5 milyon kişiye tüberküloz tanısı konulmuş ve 1,3 milyon kişi yaşamını yitirmiştir.

Dünya Tüberküloz Günü ve Hastalığın Belirtileri

Tüberküloz hastalığının neden olan basilin keşfedildiği 24 Mart günü “Dünya Tüberküloz Günü” olarak kabul edilmiş ve hastalığa dikkat çekilmektedir. Hastalık genellikle uzun süren öksürük, halsizlik, kilo kaybı, ateş, gece terlemeleri gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Korunma Yolları ve Risk Grupları

Uzm. Dr. Cansu Yıldız’a göre, tüberküloz hastalığına karşı en etkili korunma yöntemi, hastaların erken teşhis edilerek tedaviye başlanmasıdır. BCG aşısı, hastalığa karşı koruyucu olabilir. Risk altındaki gruplar arasında ise 5 yaşın altındaki çocuklar, yaşlılar, bağışıklığı baskılanmış kişiler ve sigara içenler yer almaktadır.

Tedavi ve Önlemler

Uzm. Dr. Yıldız’a göre, tüberküloz hastalarının tedaviye başladıktan 2-3 hafta sonra bulaştırıcılıkları büyük oranda azalır. Hastaların solunum yoluyla hastalığı bulaştırmamak için cerrahi maske kullanmaları ve belirli önlemleri alması önemlidir. Tüberküloz, günümüzde tedavi edilebilen bir hastalıktır ve ülkemizde verem savaş dispanserleri tarafından ücretsiz tedavi hizmeti sunulmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.