Çukurova Üniversitesi ve Danimarka Roskilde Üniversitesi Mikroplastik Araştırması
  • Mizrak Haber
  • Sağlık
  • Çukurova Üniversitesi ve Danimarka Roskilde Üniversitesi Mikroplastik Araştırması

Çukurova Üniversitesi ve Danimarka Roskilde Üniversitesi Mikroplastik Araştırması

ABONE OL
17 Mart 2024 17:04
Çukurova Üniversitesi ve Danimarka Roskilde Üniversitesi Mikroplastik Araştırması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Prof. Dr. Sedat Gündoğdu ve Dr. Uğur Çağlayan İmzalı Çalışma

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Sedat Gündoğdu ve Dr. Uğur Çağlayan ile Danimarka Roskilde Üniversitesi’nden Dr. Kristian Syberg ve Tiffany Ramos, mikroplastikler üzerine ortak bir araştırma gerçekleştirdi.

Mikroplastiklerin Serumlarda Araştırılması

Piyasada satılan PVC ve polipropilen ambalajlı serumlar incelenerek içerdikleri sıvılarda mikroplastik olup olmadığı araştırıldı. Çarpıcı sonuçların elde edildiği çalışma, Environmental Toxicology and Pharmacology dergisinde yayımlandı.

13 Farklı Markadan Alınan Serum Ürünlerinde Mikroplastik Tespiti

Çalışma kapsamında farklı tip ambalajlardaki serum sıvıları toplandı ve 1 litrede 65 adet mikroplastik bulunduğu saptandı. Bu sonuçlar, mikroplastiğin sağlık sektöründeki varlığını ön plana çıkardı.

Mikroplastiğin Sağlık Riskleri

Prof. Dr. Gündoğdu, damardaki kan plaklarında bulunan mikroplastiklerin kalp krizi riskini artırdığını belirtti. Yapılan çalışmada ise damar yolu ile verilen sıvıların vücuda mikroplastik maruziyetine neden olduğu ortaya konuldu.

Plastik Kullanımının Sınırlandırılması

Sağlık sektöründe plastik kullanımının azaltılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Gündoğdu, özellikle tıbbi tedavilerde cam serum kullanımının tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Plastiğin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.