İkiz Kız Kardeşlerin Davranışları Hormonlardan Etkileniyor

İkiz Kız Kardeşlerin Davranışları Hormonlardan Etkileniyor

ABONE OL
15 Nisan 2024 17:03
İkiz Kız Kardeşlerin Davranışları Hormonlardan Etkileniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dişi İkizlerde Hormon Geçişi ve Davranış Etkisi

Bilim insanları, erkek-dişi ikiz kümesindeki dişi hayvanların, erkek benzerlerinden her türlü etkiyi aldığını uzun zamandır biliyorlardı. İneklerde dişiye geçen hormonlar onları kısır hale getirebiliyor. Kemirgenlerde yapılan araştırmalar ise, bu durumun onları daha agresif hale getirdiğini gösteriyor.

ABD’deki Redlands Üniversitesi tarafından yapılan araştırmayla, uzmanlar, insanlarda da benzer bir bağlantı olduğunu tespit etmeye başlıyor. Etkinin, doğum sırasında rahmi dolduran erkek seks hormonu testosterondan kaynaklandığı söyleniyor. Araştırmaya göre bazen erkek fetüsten dişiye sızıyor ve onun büyüme şeklini etkiliyor.

Dişi İkizlerde Hormon Geçişi ve Davranış Farkı

Redlands Üniversitesi’nden biyoloji profesörü Bryce Ryan, ikizlerin rahimlerinde onları kardeşlerinden ayıran kendilerine ait ayrı amniyotik keseleri olmasına rağmen bazen aralarında hormon akışı olabileceğini açıkladı. Dişi embriyoların erkeklerden farklı olarak östrojen üretmediğini vurgulayan Ryan, erkeklerin ise erken yaşta testosteron üretmeye başladığını belirtti.

Kemirgenleri inceleyen bilim insanları, hormonların gelişmekte olan dişi ikizler arasında akabileceğini belirledi. Bu durumun erkek ikizlerde herhangi bir değişikliğe neden olmadığı ancak dişi ikizlerde bazı farklılıklara yol açtığı gözlendi. Danimarka, Amerika ve Güney Kore’den araştırmacılar tarafından yapılan incelemenin sonucuna göre, hormon geçişi dişi ikizlerin davranış ve kişiliklerini etkileyebilir, hatta erkeksi özellikler geliştirme olasılığını artırabilir.

Missouri Üniversitesi’nden psikologlar da 2013 yılında yaptıkları bir çalışmada, ikiz kadınların alkol bağımlılığı geliştirme olasılığının ikiz olmayan kadınlara göre daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.