Ceviz Üreticileri Derneği İthale Karşı Çıkıyor: “Tüketici Kandırılıyor”
  • Mizrak Haber
  • Sağlık
  • Ceviz Üreticileri Derneği İthale Karşı Çıkıyor: “Tüketici Kandırılıyor”

Ceviz Üreticileri Derneği İthale Karşı Çıkıyor: “Tüketici Kandırılıyor”

ABONE OL
30 Mart 2024 17:03
Ceviz Üreticileri Derneği İthale Karşı Çıkıyor: “Tüketici Kandırılıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yurt Dışından Gelen Cevizlerde İlaç ve Kimyasal İddiaları

Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD) Başkanı Ömer Ergüder, yurt dışından Türkiye’ye ağırlıklı olarak düşük kalitede ve bayat cevizlerin getirildiğini belirtti. İthal cevizlerin uzun yola dayanabilmesi için ilaçlandığı ve neminin düşürüldüğünü ifade etti. Ergüder, sağlığımız için ceviz tükettiğimizi ancak bilmeden ilaçlı ve kimyasallı cevizleri yediğimizi vurguladı.

Yerli Üretimin Desteklenmesi İçin Çağrı

Başkan Ergüder, dernek olarak ceviz ithalatına vergi konulması gerektiğini ve yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Yerli muz üretiminde olduğu gibi muz ithalatının önlenip yerli üretimin desteklenmesiyle Türkiye’nin muz ihracatçısı konumuna geldiğini örnek gösterdi. Aynı yöntemin ceviz için de uygulanması gerektiğini dile getirdi.

İthal Cevizdeki Hileli Yöntemler

CÜD yönetimi, SÖZCÜ‘ye ithal cevizde yaşanan sorunları detaylarıyla anlattı. Türkiye’de tüketilen her 3 cevizden 2’sinin yurt dışından ithal edildiğini belirten Başkan Ergüder, ithalatın genellikle ABD, Şili ve Bosna Hersek’ten yapıldığını açıkladı. İthal cevizlerin çoğunlukla eski ve kalitesiz olduğuna dikkat çekti.

İthal cevizlerin iç piyasada rekabet avantajı sağlamak için ucuz olduğunu belirten Ergüder, paketlerin üzerine üretim tarihi yerine paketleme tarihinin yazıldığını ve tüketicinin kandırıldığını ifade etti. Ayrıca, ithal cevizlerin uzun yolculukları sırasında ilaçlandığını, nemlerinin düşürüldüğünü ve beyazlatıcı kimyasallarla işlem gördüğünü paylaştı.

Başkan Ergüder, tüketicilerin sağlığı için ithal cevizlerin ihtisas gümrüklerinden girmesi ve paketlerin üzerine hasat tarihinin yazılmasının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.