Erivan’da yüksek gerilim

Erivan’da yüksek gerilim

ABONE OL
2 Mart 2021 09:32
Erivan’da yüksek gerilim
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ermenistan ve AB arasında siyasi ve ekonomik alandaki bir dizi anlaşma, dün yürürlüğe sokuldu. Anlaşmanın yürürlüğe girdiği saatlerde Paşinyan karşıtları, istifa taleplerini yinelemek için hükümet binalarına girdi.

Erivan’da yüksek gerilim

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ermenistan’da ordunun, Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetin istifasını talep eden bildiriyi yayımlamasının ardından ülkede siyasi tansiyon düşmezken Ermenistan ve Avrupa Birliği(AB) arasında ekonomik ve siyasi işbirliğinin güçlendirilmesi için yeni adım atıldı. İki taraf arasında 2017’de imzalanan AB-Ermenistan Kapsamlı ve Geliştirilmiş Ortaklık Anlaşması (CEPA), onay süreçlerinin tamamlanmasının ardından dün yürürlüğe girdi.

AB yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği-Ermenistan Kapsamlı ve Gelişmiş Ortaklık Anlaşması’nın iki taraf arasındaki ilişkilerde “önemli bir kilometre taşını” temsil ettiğinin altını çizdi. AB Dış Politika Sorumlusu Josep Borrell, anlaşmayla birlikte Ermenistan’ın demokratik ilkeleri, hukukun üstünlüğünü ve geniş bir reform gündemini desteklemeye kararlı olduklarına dair AB’ye “güçlü bir sinyal gönderdiğini” ifade etti. Borrell, “Siyasi, ekonomik, ticari ve diğer sektörel alanlarda imzalanan anlaşmamız insanların yaşamlarına olumlu bir değişim getirmeyi ve Ermenistan’ın reform sürecinde karşılaşacağı zorlukların üstesinden birlikte gelmeyi amaçlıyor” dedi.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Anlaşmanın etkin bir şekilde uygulanması Ermenistan halkı açısından hissedilir sonuçlar doğuracak, kapsamlı reformlar yoluyla siyasi, ekonomik ve sosyal istikrar getirecek ve zamanla refah ve yaşam standartlarını etkileyecektir” ifadeleri kullanıldı.

2017’de ilk adımı atılan anlaşma, iki tarafın demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları, istihdam ve iş olanakları, yasama, kamu güvenliği, çevre, eğitim, bilim ve araştırma gibi geniş yelpazedeki alanlarda işbirliğini çerçeveye oturtan anlaşma, AB’nin Doğu komşuluk politikası çerçevesinde ilişkilerin derinleştirilmesini hedefliyor.

ÜLKEDE KARARNAMELER GİDİP GELİYOR

Öte yandan Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan ve Başbakan Nikol Paşinyan arasında Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ın görevden alınmasıyla ilgili anlaşmazlık devam ediyor. Sarkisyan, Paşinyan’ın Genelkurmay Başkanı Gasparyan’ı görevden aldığına dair kararnameyi geri çevirse de Paşinyan, aynı kararnameyi yeniden Cumhurbaşkanlığı’na gönderdi. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, söz konu kararnamenin yeniden Sarkisyan’a ulaştığı belirtildi.

Anlaşmanın yürürlüğe girdiği gün ülkede sokaklar yine hareketliydi. Ermenistan’ın başkenti Erivan’da Başbakan Nikol Paşinyan’ın istifasını isteyen bir grup muhalif, hükümet binasına girdi. Bakanlık çalışanlarına Paşinyan’ı desteklememe çağrısı yapan muhalifler kısa süre sonra binayı terk ettiler. Aynı günün akşamında iktidar ve muhalefet yanlıları, başkent Erivan’da aynı anda mitingler düzenledi. Paşinyan, destekçilerini saat 18.30’da Erivan’daki Cumhuriyet Meydanı’na çağırırken, hükümete muhalif kesimler ise Mareşal Bağramyan Meydanı’nda saat 18.00’de bir araya geldi.

‘SARKİSYAN ORDU KURUYOR’

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ermeni ordusunun istifa talebinden eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ı sorumlu tuttu. Ermenistan Genelkurmay Başkanlığı’nın kendisi hakkındaki istifa talebinin eski hükümetlerin nüfuzunun bir sonucu olduğunu savunan Paşinyan, eski Devlet Başkanı Serj Sarkisyan’ı orduyu kendisine karşı harekete geçirmekle suçladı. Paşinyan, “Genelkurmay Başkanının muhtırası eski yöneticilerin, özellikle Serj Sarkisyan’ın etkisi altında yapıldı. Serj Sarkisyan ve eski yöneticiler meşru hükümete karşı kendi ordularını oluşturmaya çalışıyor” dedi.

***

NE OLMUŞTU?

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Dağlık Karabağ’da Azerbaycan’la süren 6 haftalık savaşın ardından Ermenistan’da eleştirilerin odağında yer almıştı. Paşinyan, istifa çağrılarıyla karşılaşmış ancak görevini bırakmayı reddetmişti. Eski Başbakan ve eski Savunma Bakanı Vazgen Manukyan da geçen aralık ayında Erivan’da düzenlenen protestoda yaptığı konuşmada, Ermenistan ordusuna ve polise çağrıda bulunmuş, güvenlik güçlerine seslenerek “Her saat önemli. Halkı meydanlarda bekletmeyin. Bize katılın” ifadelerini kullanmıştı. Ermenistan’da son olarak Genelkurmay Başkanı ve üst rütbeli komutanların Başbakan Paşinyan’ı istifaya çağıran bir bildiri yayımlamış, Başbakan Paşinyan ise, bildiri ardından Genelkurmay Başkanı’nı görevden alarak, “Bu bir darbedir” ifadelerini kullanmıştı.

Neden BirGün?

Bağımsız bir gazete olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir gazeteciliği hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün BirGün’e Abone Ol.

BirGün; seninle güçlü, seninle özgür!

BirGün’e Destek Ol

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.