Prof. Dr. Kutluk: Dünya ve Türkiye’deki Kanser İstatistikleri

Prof. Dr. Kutluk: Dünya ve Türkiye’deki Kanser İstatistikleri

ABONE OL
3 Nisan 2024 17:04
Prof. Dr. Kutluk: Dünya ve Türkiye’deki Kanser İstatistikleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Prof. Dr. Kutluk’un Kanser İstatistikleri Açıklamaları

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Kutluk, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, dünya ve Türkiye’deki kanser istatistiklerine ilişkin bilgileri paylaştı.

2022 Kanser İstatistikleri

Prof. Dr. Kutluk, 2022 yılı verilerine göre dünya genelinde her yıl yaklaşık 20 milyon kişinin kansere yakalandığını belirtti. Bu hastalardan 10 milyonunun hayatını kaybettiğini ancak 10 milyon kişinin de kurtulduğunu ifade etti.

Türkiye’de ise 2020’de 230 bin kişinin kansere yakalandığını, 2022 itibarıyla bu rakamın 240 bin kişiye yükseldiğini ve yaklaşık 130 bin kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Gelecek Projeksiyonlarına Göre Kanser İstatistikleri

Kutluk, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre 2045 yılında dünya genelinde 32 milyon kişinin kansere yakalanacağını ve yıllık kanser kaynaklı ölümlerin 17 milyona çıkacağını öngördüğünü belirtti. Türkiye’de ise 2045’te 420 bin kanser vakası ve 256 bin ölüm bekleniyor.

En Sık Görülen Kanser Türleri ve Risk Faktörleri

Prof. Dr. Kutluk, yetişkinlerde en sık görülen kanser türlerinin akciğer, meme ve kalın bağırsak kanseri olduğunu vurgulayarak, tütün kullanımının akciğer kanserindeki büyük etkisine dikkat çekti.

Akciğer kanseri vakalarının dünya genelinde 1,5 milyon olduğunu söyleyen Kutluk, Türkiye’de her yıl 40 bin kişinin akciğer kanserine yakalandığını belirtti. Ayrıca, çocuklarda en sık görülen kanser türleri arasında lösemiler, beyin tümörleri ve lenfomaların yer aldığını aktardı.

Kanser Risk Faktörleri

Prof. Dr. Kutluk, kanserde en önemli risk faktörlerinin tütün kullanımı, kilo fazlalığı, UV ışınları ve alkol kullanımı olduğunu belirterek, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve tütün kullanımından uzak durmanın kanserden korunmada önemli olduğunu vurguladı.

Kanser Tedavisi ve Önemi

Prof. Dr. Kutluk, kanserde erken tanı ve tedavinin önemine vurgu yaparak, meme ve kalın bağırsak kanseri için belirlenen yaş gruplarında ücretsiz taramaların yapıldığını hatırlattı. Son yıllarda kanser tedavisinde yaşanan gelişmelere de değinen Kutluk, hedef odaklı ve bireyselleştirilmiş tedavilerin öneminin arttığını belirtti.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu

1947’de kurulan Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği’nin düzenlediği 19. Kanserli Hastalar Kongresi hakkında bilgi veren Kutluk, kanserle mücadelenin hastalar ve yakınlarıyla birlikte sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Kutluk, kanserle ilgili farkındalığın artırılması için yapılan çalışmaların önemine dikkat çekerek, kanserle mücadelede toplumun ve sağlık kuruluşlarının işbirliğinin gerekliliğini vurguladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.