Kadınlar Daha Fazla Uykusuzluk Yaşıyor: Uyku ve Cinsiyet Arasındaki İlişki
  • Mizrak Haber
  • Sağlık
  • Kadınlar Daha Fazla Uykusuzluk Yaşıyor: Uyku ve Cinsiyet Arasındaki İlişki

Kadınlar Daha Fazla Uykusuzluk Yaşıyor: Uyku ve Cinsiyet Arasındaki İlişki

ABONE OL
10 Nisan 2024 17:04
Kadınlar Daha Fazla Uykusuzluk Yaşıyor: Uyku ve Cinsiyet Arasındaki İlişki
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kadınların Uykusuzluk Riski Daha Yüksek

Harvard, Stanford ve Southampton Üniversiteleri’nden uzmanlardan oluşan ekip, son on yılda yayınlanan akademik makaleleri inceleyerek cinsiyetler arasındaki “uyku açığı”nı araştırdı. Yapılan çalışma, kadınların uykusuzluk yaşama olasılığının neredeyse yüzde 60 daha fazla olduğunu gösterdi.

Melatonin Hormonu ve Cinsiyet Farklılıkları

Yapılan derin deneyler, kadınların uyku kalitesini erkeklere göre daha düşük değerlendirdiğini ve daha çok kötü geceler geçirdiklerini ortaya koydu. Araştırmalar ayrıca, hayatın ritmini belirleyen sirkadiyen ritimde cinsiyetler arasında farklılıklar olduğunu gösterdi. Kadınlarda melatonin hormonunun daha erken salgılandığı ve çekirdek vücut ısısının da kadınlarda daha erken zirveye ulaştığı belirlendi.

Uyku ve Sağlıkta Cinsiyetin Rolü

Stanford merkezli psikiyatri uzmanı Dr. Renske Lok, yapılan araştırmanın, uyku ve sağlıkta cinsiyetin oynadığı önemli rolü vurguladığını belirtti. Araştırmacılar, Sleep Medicine Reviews dergisinde yayınlanan bulguların, kadınların merkezi vücut saatlerinin uyku/uyanıklık döngüsü ile uyumsuzluğunun erkeklere göre yaklaşık beş kat daha fazla olduğunu gösterdi.

Uyku konusunda yapılan çalışmalar, cinsiyetin uyku düzeni ve kalitesi üzerinde etkili olduğunu gösteriyor. Kadınlar, erkeklere göre daha fazla uykusuzluk yaşayarak, vücutlarının farklı hormon ve ritimlere tepki verdiği belirlendi. Bu bulgular, uyku alışkanlıklarını düzenleme ve sağlıklı bir yaşam sürdürme konusunda cinsiyetin dikkate alınması gerektiğini gösteriyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.