‘Demir Leblebi’ buluşmasının ikincisi gerçekleşti

‘Demir Leblebi’ buluşmasının ikincisi gerçekleşti

ABONE OL
2 Mart 2021 09:28
‘Demir Leblebi’ buluşmasının ikincisi gerçekleşti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığının “Demir Leblebi” sohbetleri kapsamında MYK Üyeleri ve İl Kadın Kolları Başkanları ile yaptığı toplantının ikincisi, “Sivil toplum Örgütleriyle CHP Kadın Kolları Arasındaki İlişkiler” başlığında gerçekleşti.

ANKARA (Anayurt)- CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığının “Demir Leblebi” sohbetleri kapsamında MYK Üyeleri ve İl Kadın Kolları Başkanları ile yaptığı toplantının ikincisi, “Sivil toplum Örgütleriyle CHP Kadın Kolları Arasındaki İlişkiler” başlığında gerçekleşti. ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Ayata, Zoom üzerinden yapılan toplantıda sivil toplum örgütlerinin öneminden bahsederek devlet yapısını da güçlendirdiğine dikkat çekti.

Son yıllarda toplumun taleplerine dönük baskıların yoğunlaştığını ifade eden ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Ayata, tek adam rejimine karşı sivil toplumun ayakta tutulması gerektiğini ifade ederek, “1980 darbesiyle birlikte ifade, düşünce, örgütlenme özgürlüğü kısıtlandı. Güçlü bir devletin baskıcı bir devlet olması gerektiği kavramı yerleştirildi” dedi.

Özgürleşmiş bir toplumun özgürleşmiş bireylerle oluşacağına değinen Ayata, “Özgürleşme dönemlerinde dernek ve üye sayılarında artış görülürken baskı koşullarında bu sayı ve oranlar düşüyor. Genele baktığımız zaman 1980 ve 15 Temmuz döneminde, derneklerin üye sayılarında önemli düşmeler yaşanmış. Türkiye’de 122 bini faal olmak üzere 300 bin dernek bulunuyor. Ancak derneklerin geneline baktığımızda çoğu mahalle ve köy derneklerinden oluşuyor. Hak savunuculuğu yapan derneklerin oranı ise yüzde 4. İnsanlar göreceği baskılardan kaynaklı derneklere katılmak istemiyor. 15-29 yaş arası gönüllü dernek faaliyetlerine katılanların oranı ise yüzde 1.8’e denk düşüyor” diyerek sivil toplum kuruluşları üyelerinin yüzde 20’sinin ise kadınlardan oluştuğunu söyledi.

AKP iktidarının kadını ailenin bir parçası olarak gördüğünü dile getiren Ayata, “Kadını birey olarak görmek, özgürleşmiş kişiler ve toplum sayesinde olur. Bu noktada ise sivil toplum kuruluşlarının, kadın örgütlerinin ve derneklerin güçlendirilmesi gerekiyor” dedi. Ayata’nın sunumunun ardından yapılan toplantı, soru cevaplarla devam etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.