Bülent Ecevit’ten tarihi Biden yorumu: Yunan lobisi militanı!

Bülent Ecevit’ten tarihi Biden yorumu: Yunan lobisi militanı!

ABONE OL
12 Kasım 2020 00:04
Bülent Ecevit’ten tarihi Biden yorumu: Yunan lobisi militanı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarık DAĞLI’nın haberi

 

 

ABD’de başkanlık yarışını kazanan Joe Biden’ın izleyeceği Türkiye politikası merak konusu olmaya devam ediyor. Bu yıl içinde New York Times’a verdiği röportajda Türkiye’de Erdoğan’a karşı muhalefeti açıkça desteklediğini belirten Biden’ın “Erdoğan’a çok farklı bir yaklaşım uygulamalıyız. Muhalefeti desteklediğimizi açıkça göstermeliyiz. Onlarla doğrudan temasa geçip Erdoğan’ı yenecek duruma gelmelerini sağlamalıyız” ifadeleri muhalif kesimi umutlandırıyor hatta sevindiriyor. Açıkça Türkiye’nin ABD çıkarlarına uygun hareket etmesi için lider değişikliğine gitmesi gerektiğini belirten Biden’ın sicili bu konuda kabarık.

Bill Clinton hükümeti zamanında Demokrat Parti’den Senatör olan Joe Biden, 1999’da Başbakan Bülent Ecevit ve dönemin Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in ABD’ye yaptığı ziyarette karşı karşıya gelmişti. Aslında bu buluşma Ecevit ve Biden’ın ilk karşılaşması değildi. 

 

 

İLK BULUŞMA 12 EYLÜL ÖNCESİNDE

Biden 1980’in mayısında da Türkiye’ye gelmişti. Yunanistan’ın 1974 Kıbrıs Harekâtını protesto için çıktığı NATO’nun askerî kanadına dönüşü için Türkiye’nin vetosunu kaldırması başta olmak üzere bazı askeri taleplerle Ankara’ya gelen Biden, önce Başbakan Süleyman Demirel ardından da ana muhalaefet lideri Bülent Ecevit’i ziyaret etti. O dönemde hiçbir konuda ortak fikir beyan etmeyen Demirel ve Ecevit, Türkiye’ye vaat edilen kullanılmış silahlara karşılık olarak ABD’nin isteklerini kabul etmeyi reddetmiş, Yunanistan’a istenilen tavizleri vermemiş ve milli çıkarlar adına ortak bir duruş sergilemişti.

ABD’nin Türkiye Büyükelçisi James Spain ile beraber Ecevit’i ziyaret eden ama eli boş dönen Biden’ın ardından ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Warren Christopher yeni bir Ankara ziyareti yapacak ancak o da girişimlerinden sonuç alamayacaktı. Bu ziyaretlerden kısa bir süre sonra ise 12 Eylül darbesi CIA’nin eski Türkiye Şefi olan Paul Henze tarafından “Bizim çocuklar başardı” sözleriyle Başkan Jimmy Carter’a iletilecekti.

SÖYLEDİĞİMİZİ YAPIN, AKSİ TAKTİRDE YARDIMI UNUTUN!

Bu görüşmeden 19 yıl sonra, günümüzde ise 21 sene önce Biden ve Ecevit bu kez Washington’da karşılaştı.  ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nde konuşma yapan Ecevit’in sözünü kesen Biden “ABD’ye muhtaçsınız. Ancak ABD’nin Türkiye’ye ihtiyacı yok. Kredi ihtiyacınızın da olduğunu biliyorum. Kıbrıs sorununu çözün, istenenleri yerine getirin, size yardımcı olalım. Aksi takdirde hiçbir yere varamazsınız” diyerek siyasi nezaketten uzak bir tavır sergilemişti. Ecevit’İn nezaket için konuşmasına devam etmesi üzerine bir kez daha araya giren Biden “Denktaş’ın inadından vazgeçmesini sağlayın. Sorunu yaratan odur. Siz Kıbrıs meselesi çözüldü mü diyorsunuz?” diye çıkıştı. Ecevit ise Kıbrıs meselesinin 1974’te bittiğini hatırlattı. 

Ancak Biden’ın bugünkü tutumundan pek de farklı olmayan bu tacizleri ziyaret süresince Ecevit’in karşısına çıktı. Ecevit, Türkiye’ye döndükten sonra ziyaret hakkında değerlendirmelerde bulunurken Senatör Joseph Biden ile kendisine destek veren Senatör Paul Sarbones’in tutumlarıyla ilgili olarak “Onların belirttikleri uygunsuz görüşlerin, Senato’nun veya Temsilciler Meclisi’nin görüşleri olarak değerlendirilmesi yanlışlık olur düşüncesindeyim. Bu iki kişi zaten Rum lobisinin öteden beri sözcüsü, militanı durumundadır” ifadelerini kullanacaktı.

Bu diyalog Milliyet gazetesi tarafından “Senatör Yunan lobisi militanı” ve Hürriyet Gazetesi tarafından ise “Küstah fırça” manşetleriyle gazetelerde yer aldı. 

BİDEN TÜRKİYE’NİN ÇIKARLARINI MI DÜŞÜNÜYOR!

Türkiye’ye karşı olan saygısız ve aşağılayıcı tutumunu yıllar sonra da dile getiren Biden’ın bugün Türkiye hakkında düşüncelerini, muhalefeti destekleyeceğini ve hükümetin gitmesi için çaba sarf edeceğini söylemesi kimilerini mutlu edebilir. Ancak Biden’ın bu sözleri Türkiye’nin ferahı için mi yoksa ABD’nin kendi çıkarları doğrultusunda, Türkiye’nin ulusal menfaatlerini yok sayarak Ortadoğu, Asya ve Avrupa politikalarını daha rahat uygulayabilmek için mi söylediğini bir de Ecevit’in yorumuyla düşünmekte ve Biden’ın o aşağılayıcı tutumunu hatırlamakta fayda var. 

KAYNAK: HABER7
Yedi Gündem

Abone Ol

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.