Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski Üsküdar’da bulunan Vahdettin Köşkü’nde ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıda ilk olarak ikili anlaşmalar imzalandı. Basın toplantısında iki liderin yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da katıldı.
Basın toplantı öncesinde Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Ukrayna Devlet nişanı verdi. İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve Ukrayna’nın topraklarının özgürleştirilmesi konusunda atılan adımlar için verildiği belirtildi. Nişan takdiminin ardından iki ülke arasından çeşitli anlaşmalar imzalandı. İki lider anlaşmaların ardından yapılan görüşmelerin ortak bildirisini imzaladı.
Ardından açıklamalarda bulunun Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının başında kendisine takdim edilen Ukrayna Devlet Nişanı için teşekkür etti.
Erdoğan, Türkiye Ukrayna arasında önemli adımları imza töreni ile gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek, “Salgın başlamadan hemen önce yüksek düzeyli stratejik konseyimizin toplantısı nedeniyle şubat ayında Kiev’i ziyaret etmiştim. Arayı fazla açmadan Sayın Zelenski ile yeniden bir araya gelmemiz ilişkilerimizi güçlendirme konusunda adımdır. Az önce imzalana anlaşmalarda bu iradenin pek çok alanda somutlaşmasını sağlayacaktır. Bugün yapılan görüşmelerde ikili ilişkilerimizin başında yer alan konuları etraflıca ele aldık. İşbirliğimiz savunma sanayinde, eğitime, turizme kadar karşılıklı yarar temelinde gelişiyor. İşbirliğimiz savunma sanayiinden eğitime, turizmden sağlık sektörüne geniş bir yelpazede karşılıklı yarar temelinde derinleşiyor. Görüşmelerimizde yatırımların arttırılmasıyla ekonomik ve ticari iş birliğimizi yeni seviyelere taşıma yönündeki karşılıklı irademizi teyit ettik. Kiev’i ziyaretimizde ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarmak gibi bir hedef belirlemiştik. Bu doğrultuda serbest ticaret anlaması müzakerelerini süratle sonuçlandırmak üzere Sayın Zelenski ile aynı fikirdeyiz. Turizm alanında küresel salgına rağmen bu yıl 500 binden fazla Ukraynalı misafirlerimizi ağırlamış olmamız güvenli turizm konusunda attığımız adımlara Ukraynalı misafirlerimizin itimadını göstermiş oluyor.
Salgınla mücadele de Türkiye Ukrayna halkının yanındadır. İhtiyaç olduğu takdirde daha fazla destek sağlamaya hazırız.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Görüşmelerimizi de güvenlik alanındaki anlaşmalarımızı güçlendirme ve suçlarının iadesi konusunda anlaşmamızı artırma konusunda mutabık kaldık. Özellikle FETÖ ve diğer terör örgütleriyle ortak mücadelemizde eşgüdümümüzü güçlendirme hususunda mutabıkız. Türkiye Ukrayna’yı bölgemizde istikrar, güvenlik, barış ve refahın temini için kilit bir ülke olarak görüyor. Bu çerçevede Ukrayna’nın egemenliğini, Kırım dahil toprak bütünlüğünü, siyasi egemenliğini hep destekledik, desteklemeye de devam edeceğiz. Türkiye, Kırım’ın yasadışı ilhakını tanımamıştır ve tanımayacaktır. Türkiye ile Ukrayna arasındaki tarihi ve insani bağların önemli bir unsuru olan Kırım Tatarı kardeşlerimize Ukrayna makamları ile birlikte desteklerimiz devam edecektir. Soydaşlarımız için konut inşası projesi ve Kiev’de cami inşası projesi kapsamındaki çalışmalar sürüyor. Bugün bu çalışmalarımızla ilgili de son durumu değerlendirdik. Sayın Devlet başkanı bize Ukrayna’nın doğusundaki güncel durumu aktardı. Burada 27 Temmuz’dan beri sürdürülen ateşkesin devamını bekliyoruz. Bölgemizin barış ve istikrarı adına biz de elimizden gelen desteği göstermeye hazırız. AGİT özel gözlem misyonuna desteğimiz aynı şekilde devam edecektir” şeklinde konuştu.
Erdoğan’ın ardında söz alan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, “Hiçbir virüs ülkelerimiz arasındaki dostluğa ve iş birliğine engel olamaz” diyerek şunları kaydetti:
“Türkiye’nin Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği destek bizim için önemlidir. Türkiye Rusya’nın gözaltına aldığı Kırım Tatarlarının serbest bırakılması için aktif çaba göstereceğini belirtti. BM Genel Kurulu’nun 75. oturumunda işbirliği içinde çalışacağız. Kırım Platformu Projesi’ne Türkiye’yi katılmaya davet ettim. Burada rol almaya hazırız. Bugün Donbass’taki zor durumu da ele aldık. Krizin çözülmesi için diplomatik yolun tek ve en doğru yol olduğu kararına vardık. Ayrıca covit-19 ile ilgili duruma rağmen serbest ticaret anlaşmasının hızlandırılması ve bu süreci yavaşlatan tüm süreçlerin çözülmesi konusunda anlaştık. Türk şirketlerinin Ukrayna’daki büyük ölçekli altyapı projelerine katılmaları önemlidir. Dahil olan Türk şirketlerinin sayısını artırmak istiyoruz. Enerji bağımsızlıklarını sağlamak için ülkelerimiz arasındaki işbirliklerimizi de konuştuk. Burada ülkelerimiz arasında çok benzerliklerin olduğunu söylemek isterim. Bugün imzalana hükümetler arası Ticaret yatım, enerji altyapı ve gümrük politikaları konusunda alanları belirledi.
Bugün Ukrayna ve Türkiye hükümetleri arasında askeri çerçeve ve askeri niyet beyanı imzalandı. Bu askeri anlamda yeni alanlar yaratıyor, daha da güçlendirdiğimiz için mutluyum. İstanbul sadece Türk ve Ukrayna halkları için değil tüm dünya için tarihi öneme sahip özel olan bir alandır. Bu şehrin özel enerjisini de hissediyoruz.”
Türkiye-Ukrayna hükümetleri arasında Ticari Ve Ekonomik İşbirliği Komisyonu 12. Dönem Toplantısı anlaşması, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Ukrayna Ekonomi, Kalkınma, Ticaret ve Tarım Bakanı Ihor Petrashko arasında imzalandı.
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ukrayna Bakanlar Kurulu arasında askeri çerçeve anlaşması imzaları Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Ukrayna Savunma Bakanı Andrii Taran arasında imzalandı.
Türkiye Savunma Sanayi Başkanlığı ile Ukrayna Savunma Bakanlığı arasındaki sanayi projeleri kapsamındaki anlaşma ise savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir ile Ukrayna Savunma Bakanı Andrii Taran arasında imzalandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski bugün baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi. Vahdettin Köşkü’ndeki görüşmelerin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi ve bir ortak bildiri imzaladı.
Kırım vurgusu da yapılan ortak bildiride “Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehrinin işgalinin son bulması, ayrıca Ukrayna’nın Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki bazı alanlarda Ukrayna’nın kontrolünün yeniden tesisine yönelik çabaların sürdürülmesi yönündeki fikir birliğimizi teyit ediyoruz” denildi.
Ayrıca Ukrayna’nın NATO üyeliği konusuna da dikkat çekilerek, “Türkiye Cumhuriyeti’nin Ukrayna’nın NATO’ya üyelik perspektifini desteklediğini ve Ukrayna’nın ‘Güçlendirilmiş Fırsatlar Ortağı’ olarak tanınmasını memnuniyetle karşıladığının altını çiziyoruz” ifadelerine yer verildi.
Ortak bildiride şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Ukrayna Devlet Başkanı olarak, ülkelerimiz arasındaki stratejik ortaklığı güçlendirme arzusunu teyit ederek, 3 Şubat 2020 tarihinde Kiev’de gerçekleştirilen Türkiye Cumhuriyeti-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Sekizinci Toplantısı Ortak Bildirgesinde yer alan anlaşmaların uygulanmasının önemini kaydediyoruz. Uluslararası hukukun ilke ve normlarına bağlılığımızı vurgulayarak, Türkiye Cumhuriyeti, Ukrayna’nın egemenliği ve uluslararası tanınmış sınırları dahilinde toprak bütünlüğüne olan koşulsuz desteğini teyit eder ve Ukrayna tarafından başlatılan ‘Kırım Platformu’ kapsamındaki işbirliğini memnuniyetle karşılar. Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehrinin işgalinin son bulması, ayrıca Ukrayna’nın Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki bazı alanlarda Ukrayna’nın kontrolünün yeniden tesisine yönelik çabaların sürdürülmesi yönündeki fikir birliğimizi teyit ediyoruz.
Geçici işgal altındaki Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehrinde insan haklarının korunması ve hukuka aykırı şekilde gözaltına alınan tüm Ukrayna vatandaşlarının serbest bırakılması amacıyla yapılacak girişimlerin koordine edilmesine devam ediyoruz. Geçici işgal altındaki Kırım bölgesini terk ederek Ukrayna’ya yerleşmek zorunda kalan Kırım Tatarları da dahil olmak üzere Ukrayna vatandaşlarının yaşam koşullarını iyileştirmek için birlikte çalışma irademizi yineliyoruz.
Türkiye Cumhuriyeti’nin Ukrayna’nın NATO’ya üyelik perspektifini desteklediğini ve Ukrayna’nın ‘Güçlendirilmiş Fırsatlar Ortağı’ olarak tanınmasını memnuniyetle karşıladığının altını çiziyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin, Ukrayna’nın İttifak’a üyelik kriterlerini karşılamasına ve Ukrayna silahlı kuvvetlerinin NATO ile birlikte çalışabilmesini teminen ortak askeri tatbikatlar gerçekleştirilmesi dahil olmak üzere desteğinin devam edeceğini kaydediyoruz. Bölgesel mekanizmalar ve NATO aracılığıyla Karadeniz bölgesinde barış, güvenlik ve istikrarı güçlendirmesine yönelik ortak çabaların önemine dikkat çekiyoruz.
Deniz Kuvvetlerimiz arasında kapsamlı işbirliğinin geliştirilmesine özel önem vermeye devam ediyoruz. Karadeniz’de sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın sağlanması ve çevrenin korunması hedefleriyle, ilgili ülkelerin bölgesel işbirliğini güçlendirilmesinin önemini vurguluyoruz. Siyasi ve güvenlik konularında Ukrayna-Türkiye diyalogu için Dışişleri ve Savunma Bakanlarının katılımı ile ‘iki artı iki’ formatında (Quadriga) yıllık toplantılar düzenlenmesini içeren yeni bir format hazırlanmasına karar vermiş olduğumuzu açıklıyoruz. Savunma ve askeri-teknik işbirliği alanları başta olmak üzere, ikili işbirliğimizin geldiği seviyeden duyduğumuz memnuniyeti ifade ediyor, iki ülkenin Savunma Bakanlıklarına ve diğer ilgili kurumlarına, tüm projelerin başarılı bir şekilde uygulanmasının sağlanması için talimat veriyoruz. Ukrayna ile Türkiye Cumhuriyeti arasında Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırılmasını önemli bulduğumuzu kaydediyoruz. Ticari ve Ekonomik İşbirliği Komisyonu çerçevesinde işbirliğinin yoğunlaştırılmasına olan ihtiyacı vurguluyoruz. Ukrayna’daki ‘Büyük İnşaat’ programının sağladığı fırsatları dikkate alarak, Türk şirketlerinin Ukrayna’daki, altyapı başta olmak üzere, projelerin uygulanmasındaki payının artırılması yönündeki işbirliğimizi sürdürüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin; Ukrayna’nın İslam İşbirliği Teşkilatı’na gözlemci üye olma yönündeki niyetini memnuniyetle ve Türk Konseyi ile ilişki kurma yönündeki niyetini takdirle karşıladığını ifade ediyoruz. Kültürel ve insani işbirliğini derinleştirecek ve halklarımız arasındaki ilişkileri daha da geliştirecek olan ‘Türkiye’de Ukrayna Yılı’ ve ‘Ukrayna’da Türkiye Yılı’ ilan edilmesine yönelik çalışmalar yürütme kararı aldığımızı kaydediyoruz.”
DHA
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.