CHP’den Erdoğan’a ‘döviz rezervi’ yanıtı

CHP’den Erdoğan’a ‘döviz rezervi’ yanıtı

ABONE OL
23 Şubat 2021 13:10
CHP’den Erdoğan’a ‘döviz rezervi’ yanıtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Merkez Bankası’nın döviz rezervinin eksi 600 milyon dolar olduğunu iddia etti.

CHP'den Erdoğan'a 'döviz rezervi' yanıtı

Siyasette “döviz rezervi” tartışması sürüyor.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Merkez Yönetim Kurulu toplantısı sonrası kameraların karşısına geçerek, “Rakamlar benim değil; Merkez Bankası’nın. 18 Şubat itibariyle, TCMB’nin net döviz rezervleri, eksi 600 milyon dolar. Merkez Bankası’nın kasasında kendine ait döviz kalmamış. Merkez Bankası’nın kasasında kendine ait döviz kalmamış. Yine 56 milyar dolarlık, SWAP yükümlülüklerini de dikkate alırsak, Şubat ortası itibariyle Merkez Bankası net rezervleri eksi 57 milyar dolara düşüyor” dedi.

Öztrak şöyle devam etti; “Oysa 2019’un hemen başında, SWAP yükümlülükleri de dâhil, net rezervler artı 54 milyar dolardı. İki yılda ne oldu da, Merkez Bankası 70 sente muhtaç hale geldi? İşte bu “devlet krizidir.” Bunun sorumlusu kim Sayın Erdoğan? Merkez Bankası kasasından 128 milyar dolar, bir kuru inat uğruna boş yere yakıldı. Bu 128 milyar doları yerine koymak, yıllarımızı alacak. Biz aylardır soruyoruz. Bu 128 milyar dolar nereye, nasıl, kimlerin imzasıyla satıldı? Bu döviz rezervleri neden açık, şeffaf bir şekilde ihaleyle satılmadı? Neden gizli, saklı, arka kapı operasyonları kullanıldı? Bu işlemler tahkikattan, müfettiş denetiminden geçti mi?”

Öztrak hükümete “Merkez Bankası kasasından 128 milyar dolar, Bir kuru inat uğruna boş yere yakıldı. 128 milyar dolar nereye, nasıl, kimlerin imzasıyla satıldı?” sorusunu da yöneltti.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugünkü konuşmasında döviz rezervleri konusunda şunları söylemişti:

Bunlar sahtekar. Şu anda Merkez Bankası’nın döviz rezervi sıfırlandı, sıfırın altına düştü. Göreve geldiğimizde 27,5 milyar dolar döviz rezervi vardı. Şimdi, 95 milyar dolar döviz rezervimiz var. Başbakanlığım döneminde bu döviz rezervi 132 milyar dolara kadar çıktı. Ondan sonra bir düşüşle 95’e indik. Biz yine 132’ye de 200’e de çıkarız. Çünkü biz bu işi biliyoruz.

Biz birbirimizle dayanışma halindeyiz, kendi işimizi kendimiz görürüz. Şu anda 95 milyar dolar döviz rezervimiz var. Küresel sağlık krizinin damgasını vurduğu 2020’de hem arz hem talep cephesinde şoklar yaşayan dünya ekonomileri derinden sarsıldı. Berat Bey de hukuk çerçeveisnde bugün itibariyle yargıda hakkını arayacaktır. Aynı şekilde ben de birçok davalar açtım, açtığım her davayı da kazanıyorum.

Biz bunların kendilerini en kritik konularda bilgilendirdimizde ne yaptıklarını da biliyoruz. Kafası karışmış olabilecek vatandaşlarımız için döviz rezervi konusuna açıklık getirmek istiyorum. Salgınla birlikte uluslararası alanda ortaya çıkan finansal dalgalanmalara karşı tedbir geliştirmesi gerekiyordu. Planlı ve kontrollü döviz işlemleri yapıldı. Bu işlemlerin tamamı piyasa kuralları çerçevesindedir ve hukuka uygundur. Ne dövizin buharlaşması ne haksız kazanç söz konusudur. Bu döviz işlemleri sayesinde ülkemiz uluslararası alanda, hedeflerine bağlı kalmayı başardı.

Neden BirGün?

Bağımsız bir gazete olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir gazeteciliği hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün BirGün’e Abone Ol.

BirGün; seninle güçlü, seninle özgür!

BirGün’e Destek Ol

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.