DSÖ: Dünya Kovid-19 aşısında feci bir ahlaki çöküşün eşiğinde
  • Mizrak Haber
  • Dünya
  • DSÖ: Dünya Kovid-19 aşısında feci bir ahlaki çöküşün eşiğinde

DSÖ: Dünya Kovid-19 aşısında feci bir ahlaki çöküşün eşiğinde

ABONE OL
19 Ocak 2021 14:29
DSÖ: Dünya Kovid-19 aşısında feci bir ahlaki çöküşün eşiğinde
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DSÖ Başkanı, zengin ülkeler toplam 39 milyon doz aşı alırken, yoksul bir ülkeye sadece 25 doz aşı gönderilmesini “Dünya feci bir ahlaki iflasın eşiğinde” sözleriyle eleştirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüs aşılarının eşitsiz dağıtımı yüzünden dünyanın “feci bir ahlaki çöküşün eşiğinde olduğu” uyarısında bulundu.

Ghebreyesus, zengin ülkelerdeki genç, sağlıklı insanların, daha yoksul ülkelerdeki tehdit altındaki insanlara göre daha önce aşıya ulaşmasının adil olmadığını söyledi.

DSÖ Başkanı, 49 görece zengin ülkelerde 39 milyon doz aşının yapıldığını belirtti ve düşük gelirli bir ülkede sadece 25 doz aşı yapılabildiğini ifade etti.

Şu ana dek Çin, Hindistan, Rusya, İngiltere ve ABD kendi aşılarını geliştirirken, Amerikan-Alman Pfizer aşısı gibi uluslararası ekiplerin geliştirdiği aşılar da bulunuyor. Bu ülkelerin neredeyse tamamı, aşıda kendi nüfuslarına öncelik verdi.

DSÖ Yönetim Kurulu toplantısında konuşan Dr. Tedros “Lafımı esirgemeden konuşacağım: Dünya feci bir ahlaki çöküşün eşiğinde ve bu çöküşün maliyeti, dünyanın en yoksul ülkelerindeki insanların yaşamlarını ve geçim kaynaklarını kaybetmesiyle ödenecek” dedi.

“7 NİSAN’DA BÜTÜN ÜLKELERDE AŞI YAPILIYOR OLMALI”

DSÖ Başkanı “Benim tüm üye ülkeler çağrım, 7 Nisan’daki Dünya Sağlık Günü’nde, hem çok sayıda küresel sağlık sorununun kökeninde yatan eşitsizlikleri hem de pandeminin üstesinden gelmenin bir sembolü olarak, Kovid-19 aşısının her ülkede yapılabilmesi” dedi.

DSÖ ve aşı yanlısı uluslararası grupların destek verdiği Covax inisiyatifine şu ana dek 180’den fazla ülke katıldı. İnisiyatifin amacı tek bir blok oluşturarak, ilaç şirketleriyle daha iyi bir pazarlık konumu elde etmek.

Bu ülkelerin 92’si düşük ve orta gelirli ülkeler ve buralara gidecek aşıların maliyeti, bağışçılar tarafından karşılanacak.

Dr. Tedros “Şu ana dek beş üreticiden iki milyar doz aldık. Bir milyar doz daha alma opsiyonumuz da var ve teslimat Şubat ayında başlayacak” dedi.

Aşı kampanyası yürüten grupların koalisyonu Halkın Aşı İttifakı, zengin ülkelerin aşı stokladığını ve daha yoksul ülkelerdeki insanların aşı olma şansını kaçırdığını söylemişti.

İttifak, yaklaşık 70 düşük gelirli ülkenin sadece 10 kişiden birini aşılayabileceğini belirtti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.