NASA’ya göre bazı organizmalar Mars’ta yaşayabiliyor

NASA’ya göre bazı organizmalar Mars’ta yaşayabiliyor

ABONE OL
23 Şubat 2021 13:13
NASA’ya göre bazı organizmalar Mars’ta yaşayabiliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NASA, 2019’da MARSBOx deneyinin bir parçası olarak stratosfere birkaç mantar ve bakteri organizması fırlattı. Ozon tabakasının üzerinde yer alan Dünya atmosferinin ikinci büyük tabakası olan stratosfer, Kızıl Gezegene çok benzeyen koşullara sahip. Yani Mars’ta hayatta kalıp kalamayacaklarını anlamak için örnekler göndermek için mükemmel bir yer. Şimdi, bilim adamları bulguları hakkında bir makale yayınladılar.

Mikroorganizma, kesin olarak sadece geçici olarak Mars yüzeyinde yaşayabilirdi. Ancak araştırmacılar bunların, yeniden canlandırılabileceğini buldular. Ekip, Aspergillus niger ve Salinisphaera shabanensis, Staphylococcus capitis subsp. capitis ve Buttiauxella sp. gibi bakterileri içeren bir kaba sahipti.

Kabın içinde iki numune tabakası vardı, alttaki radyasyondan korunuyordu, böylece NASA radyasyonun etkilerini diğer çevresel koşulların etkilerinden ayırabilecekti. Bir NASA balonu, konteyneri stratosfere taşıdı; burada örnekler Mars benzeri koşullara maruz kaldı. Ve güneş yanığına neden olan seviyelerden bin kat daha fazla UV radyasyonuna maruz kaldı. Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nden bir ekip üyesi olan Katharina Siems’in dediği gibi:

“Mars’a mürettebatlı uzun vadeli görevlerle, bazıları astronotlar için sağlık riski oluşturabileceğinden, insanlarla ilişkili mikroorganizmaların Kızıl Gezegende nasıl hayatta kalacağını bilmemiz gerekiyor. Ek olarak, bazı mikroplar uzay araştırmaları için paha biçilmez olabilir. Dünya’dan bağımsız olarak gıda ve malzeme tedariki üretmemize yardımcı olun ki bu, evden uzaktayken çok önemli olacaktır.”

Geçen yıl NASA, Ay ve Mars’ı insan kirliliğinden korumaya yönelik daha güçlü taahhüdünü yansıtacak şekilde politikalarını güncelledi. Ajans, organizmaları veya diğer kirleticileri bilmeden Dünya’dan diğer dünyalara götürmediğinden emin olmak istiyor. Çünkü bu, dünya dışı yaşam arayışını tehlikeye atabilir. Onları başka dünyalardan eve getirmek çevremizi de olumsuz etkileyebilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.