Mikroplastik, genel olarak beş milimetreden daha küçük plastik parçacıklarını ifade eder. Bu parçacıklar çıplak gözle genellikle görülemez. Mikroplastikler, içme suyu ve günlük gıdalarda sıkça bulunur ve insanlar sürekli maruz kalırlar. Bu durum uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmada, beyin otopsilerinde 51 numunede mikroplastik tespit edildi. Beyindeki mikroplastik miktarının, karaciğer ve böbreklere göre 30 kat daha fazla olduğu belirlendi. Plastik miktarının 2016’dan 2024’e kadar yaklaşık yüzde 50 arttığı da ortaya çıktı. Bu durum, çevresel plastik kirliliğinin ve insan maruziyetinin artmasının bir göstergesi olabilir.
Henüz tam olarak anlaşılamayan mikroplastiklerin, beyin iltihabına, hücre hasarına, gen ifadesinin değişmesine ve beyin yapısının etkilenmesine neden olabileceği belirtiliyor. Ayrıca, mikroplastiklerin çevresel toksinler veya bakterileri de taşıma riski bulunmaktadır. Bu durum, sağlık açısından ciddi endişelere yol açmaktadır.
Özetle, insan beynindeki mikroplastik bulgusu, plastik kirliliği ile mücadelede ve sağlık risklerinin değerlendirilmesinde önemli bir dönüm noktası olabilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.