Evet, sanal ofis hizmetleri tamamen yasaldır. Türk Ticaret Kanunu’nda iş adreslerine ilişkin kısıtlayıcı bir madde bulunmadığından, geçerli ve fiziki bir adres verilmesi halinde tüm işletmeler bu yasal haktan yararlanabilir.
Sanal ofis de tıpkı donanımlı ofisler gibi yasal geçerliliğe sahiptir. Şahıs, anonim veya limited şirket, kuruluş ve faaliyet için vergi makamlarına geçerli bir iş adresi vermelidir. Verilen adres, resmi kayıtlarda şirketin yasal adresi olarak yer almaktadır. Türk Ticaret Kanunu’nda iş adreslerinin genel bir tanımı bulunmakla birlikte, iş adreslerine ilişkin kısıtlayıcı bir madde bulunmamaktadır. Diğer bir deyişle, bir iş kurmak veya işletmeyi yürütmek için sadece resmi yazışmaların kurulabileceği sabit bir adrese ihtiyaç vardır. Bu nedenle sanal ofisin hukuki açıdan olumsuz bir tarafı yoktur.
Sanal ofis vergi dairesi sorgusu nasıl yapılır?
Sanal ofis, iş kuracak kişilere adres, telefon ve faks numarası gibi olanaklar sağlamaktadır. Türk Ticaret Kanunu kapsamında şirket kurmak isteyenlerin tebligat adresine sahip olması gerektiğinden sanal ofis şirketi ile kira sözleşmesi imzalandıktan sonra elde edilen iletişim bilgileri yasal bir engel teşkil etmemektedir. Kayıt işlemi sırasında adresi ziyaret eden vergi görevlileri, listelenen sanal ofis adresini de ziyaret edecek. Sanal ofis yöneticileri de bu süreçte işletme sahipleri ofiste olmasalar bile yardımcı olur ve bu sayede operasyonun aksamasının önüne geçer.
Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, vergi dairesinde sanal ofislerde anket yapmak mümkün mü? İçeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Ofis olarak sanal ofis mi yoksa ev adresi mi göstermek daha avantajlı?
Ev adresini ofis olarak göstermek sanal ofisten çok daha pahalıdır. Ev adresinin iş adresi olarak görünmesini istediğinizde bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Malik olmayanların durumu sahiplerine bildirmeleri ve müşterek kiracıların her bir malikin muvafakatini alması gerekmektedir. Aynı apartmanda oturan bir kişi itiraz etse dahi ev adresinin yasal adres olarak belirtilmesi mümkün olmayacaktır. Ancak sanal ofis kiralandığında bu süreçle uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz.
Ev adresini ofis olarak göstermenin dezavantajlarından biri de evde belirli bir çalışma alanı belirleme ihtiyacıdır. Evin büyüklüğüne göre ev içerisinde çalışma alanı düzenlenmeli ve bunun için belirli harcamalar yapılmalıdır. Bu durum firmanın prestiji açısından iyi bir durum değildir çünkü müşteriler ev adresini firma adresi olarak göreceklerdir. Kiralama ücretine ek olarak stopaj vergisi de ödenmesi gerekmektedir. Sanal ofis kiralandığında bu dezavantajlı durumlar yaşanmaz.
Ev adresinin sanal ofis yerine ofis olarak gösterilmesi de işletme sahibi için güvenlik sorunlarına neden olabiliyor. Ev adresi ofis olarak listelendiğinde, belgelerin kaybolma olasılığı sanal bir ofise göre daha yüksektir. Çünkü sanal ofislerde evrakları takip eden bir sekreter vardır. Belediye evlerin iş yeri olarak kullanıldığını anlayınca su ve temizlik vergisinde zam yapılıyor ve masraflar artıyor. Ayrıca tacirlerin ticari hayatlarında işledikleri kusurlardan sonra hacizci adrese geldiğinde evini işyeri gibi gösterenler komşuları tarafından rezil edilebilmektedir. Hem müşterileri nezdinde hem de komşuları nezdinde prestijlerini korumak için sanal ofisi tercih etmeleri önerilir.
Sanal ofis tercihi kimler içindir?
Sanal ofis kurulumunu tercih etmesi gereken kişiler öncelikle çalışma saatlerinin çoğunu ofiste geçirmeyen mobil çalışanlardır. Sanal ofisler genellikle freelance çalışanlar ve girişimciler tarafından tercih ediliyor gibi görünse de aslında bir illüzyondur. Günümüzde birçok global şirket ve kurum farklı bir adreste yeni bir temsilcilik kurmak istediklerinde ilk olarak sanal ofis çözümlerine başvurmaktadır. Konumdan bağımsız bir iş düzeni için ideal bir ofis türü olan sanal ofisler, küçük şirketlere göre büyük şirketler tarafından daha çok tercih ediliyor. Sanal ofis çözümlerini tercih eden firmalar, uzun saatler geçirmeyecekleri bir ofise büyük meblağlar harcamak zorunda kalmayacak, aynı zamanda prestijli bir ofis adresine sahip olacaklardır. Ayrıca telefona cevap verme, yönlendirme, kargo teslim alma gibi süreçler de sorunsuz işlemektedir.
Sanal ofis hizmeti almak güvenilir midir?
Sanal ofis işletme sahipleri için hem yasal, hem ekonomik hem de güvenilirdir. Nezih bir lokasyonda güvenilir bir sanal ofis seçmek mümkün. Resmi şirket adresine gelen bildirimleri ve kargoları alan profesyonel bir ekip olduğundan sistemin işleyişi oldukça güvenilirdir. Kritik bildirimlerin oluşturulması, fatura ve sevkiyatların işletme sahibine ulaştırılması gibi süreçlerde aksama olmayacak. Ayrıca, sanal masaüstleri gizlilik koruması açısından daha güvenli bir seçenektir.
Sanal ofislerin faydaları nelerdir?
Sanal ofis seçerken elde edilecek avantajlar şunlardır:
Sanal ofislerin aylık kiralama maliyetleri diğer ofislere göre daha düşüktür ve bu nedenle sanal ofisler daha ekonomiktir.
Elektrik, su ve doğalgaz faturaları gibi ofis işletme giderlerinin ödenmesine gerek yoktur.
Stopaj ödenmediği için işletme sahipleri faturaları gider olarak ibraz edebilirler.
Sanal ofis kiralandığında iş telefonları karşılanarak işletme sahibine aktarılır, posta ve kargo işlemleri yapılır, işletmeyi ziyaret etmek isteyen misafirler karşılanır ve ağırlanır.
Toplantı gibi ek ihtiyaçlar ortaya çıktığında toplantı ve etkinlik odalarını saatlik, günlük, haftalık veya aylık olarak kiralama seçeneği sunar.
Ofisi yenilemeye ya da işletme maliyetleri ile birlikte büyük bir meblağ ödemeye gerek kalmadan, sadece kiralama bedelini ödeyerek, prestijli bir adreste profesyonel bir sistemle çalışan sanal ofise sahip olmak mümkün.
Sanal ofis yasal olarak kiralama sözleşmesi ile kiralandığı için işletme sahiplerinin hakları sözleşme ile korunmaktadır.
Sanal ofisin yasal olup olmadığı sorusu çok sorulmakta ve şirket kurulumunda sanal ofis seçimi şirketin resmi ve yasal bir adresine sahip olmasını sağlamaktadır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.