İşte o kahraman! ‘Parmağımı tuttu, hiç bırakmadı’

İşte o kahraman! ‘Parmağımı tuttu, hiç bırakmadı’

ABONE OL
2 Kasım 2020 16:33
İşte o kahraman! ‘Parmağımı tuttu, hiç bırakmadı’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir’deki depremde 65 saat sonra enkaz altından çıkarılan 3 yaşındaki Elif Perinçek’in kahramanı olan itfaiyeci Muammer Çelik, Elif’in bir mucize olduğunu ve yaşamayı sonuna kadar hak ettiğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığında görevli itfaiyeci onbaşı Muammer Çelik, Doğanlar Apartmanı enkazı altından 65 saat sonra çıkardığı Elif Perinçek’i kurtarma anlarını gazetecilere anlattı.

Elif’in kurtarılış öyküsünü anlatırken gözleri dolan Muammer Çelik, itfaiyecilerin ümidinin hiç kaybolmadığını belirtti.

“Biz itfaiyeciler her enkazın altındaki vatandaşa ulaşıp sağlıkçılar ‘eks’ diyene kadar hiç ümidimizi kaybetmeyiz. Elif için de hiç ümidimizi kaybetmedik.” diyen Çelik, kurtarma çalışmaları sürerken 3 yaşındaki kızın ailesiyle arasında geçen konuşmayı şöyle anlattı:

“Babası bana dedi ki, ‘Ben her şeye razıyım, her şeye de hazırlıklıyım.’ Ben de, ‘Allah’ın mucizesi vardır. Belki de burada o mucizeyi görürüz, sen teslim falan olma.’ dedim. Deprem öncesini anlatırken yönlendirmesi farklıydı fakat ben kendi tecrübemi, bilgilerimi kullandım ve depremin oluş şekline göre hareket ettim. Ters yöne gittim, bazası ve gardrobunun arasında olabileceğini düşündüm. Oraya gittim. Orada da Elif’i sırt üstü yatar şekilde buldum ve kucakladım.”

Çelik, gazetecilerin “Elif sizi gördüğünde ne tepki verdi?” sorusunu ise “Elif benim parmağımı bir tuttu… Yüzünü temizledim, tozunu aldım. Bir arkadaşımla beraber aldık, parmağımı tuttu, hiç bırakmadı sağlık kabinine gidene kadar. O çocuk yaşamayı sonuna kadar hak ediyor…” sözleriyle yanıtladı.

Elif Perinçek’in artık İstanbul Büyükşehir Belediyesinde “itfaiyeci ağabeyleri” olduğunu ifade eden Muammer Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Elif ne zaman isterse başımızın üstünde yeri var. İstediği an gelebilir. Çünkü ağabeyleri onu orada bekliyor. O bizim Elif mucizemiz oldu. Bütün İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının hediyesi olmuştur. Biz Elif’i sevdik, Elif de inşallah bizi sever…”

Doğanlar Apartmanı enkazında kalan anne Seher Dereli Perinçek ile üç çocuğu depremden bir gün sonra enkazdan çıkarılmış, oğlu Umut Perinçek hayatını kaybetmiş ve enkaz altındaki diğer çocuğu Elif Perinçek’e de ulaşmak için çalışmalar hızlandırılmıştı.

KAHRAMANLAR ‘E KONUŞTU

Küçük Elif’i enkaz altından kurtaran ekibin başındaki İstanbul İtfaiyesi Arama Kurtarma Müdürü Ahmet Yavuz ve Elif’i enkazdan çıkartan İBB İtfaiye Onbaşı Muammer Çelik, yapılan çalışmaları ve o anları Habertürk’e anlattı.

İstanbul İtfaiyesi Arama Kurtarma Müdür Yardımcısı Ahmet Yavuz şunları söyledi:

“Çok hassas çalışmak zorundaydık, yaşam üçgenlerinin kapanmaması için hassas davrandık. Bu sabah itibariyle ekiplerimiz bölgede ciddi çalışma yaptılar. Saat 08.00 civarıydı sanırım. Günlerdir arkadaşlarımıza o bölgede hassas olmalarını söylüyorduk. Yatak odasında bir hareketlilik görünce o bölgeye hareket ettik. Elini tutunca, parmağını tutuyor. Sağlık ekipleri müdahalesinin ardından çıkardık.

Bina yapıları çok kötü, kum haline dönüyordu. Çok hassas davrandık. Galeriler açtık. Ailesini 12-13 metrede çıkardık. Çıkardığımız zaman üzerimize parçalar döküldü. Ailesini çıkardığımızda Elif’i göremedik. Sadece İstanbul İtfaiyesi değil, tüm ekipler yoğun çalıştı. Bu benim çocuğum da olabilirdi mantıcıyla hareket ettik. Çok hassas davrandık. Bu mutluluk umarım önümüzdeki saatlerde de devam eder.”

“SEVİNCİMİZ ANLATILMAZ”

Küçük Elif’i enkazndan çıkartan İBB İtfaiye Onbaşı Muammer Çelik, “3 gündür burada çalışıyoruz. Doğan Bey Apartmanı’nda iki gündür çalışıyoruz. Burada önemli olan, burası için çok daha dikkatli çalışmamızı istedi. Babası ‘Çocuğumu bulayım’ diyordu, ben de ‘Mucize diye bir şey var, bunu da aklına getir’ dedim. Elif’ten hiç ses duymadık. Elif’i bulduğum yer küçük bir alan, bazası ve gardrobı parçalanmış şekilde, Elif’in girebileceği kadar boşlukta buldum. Çekiçlerle çalıştık. Elif’i bulduk ama önce ex sanıyorduk. Elif’in yüzünü temizlemek için elimi uzatınca Elif elimi tuttu, hiç bırakmadı. Sevincimiz hiçbir kaba sığmaz. Anlatılamaz. Bizim için gurur kaynağı, büyük sevinç. Oradan sağlık ekiplerine verdik. Ekip arkadaşlarımıza, müdürüme teşekkür ediyorum. Akşam 22.30’dan sabah 08.00’e kadar Elif’i aradık” diye konuştu.

YAŞAM ALANI NASIL OLUŞUYOR?

Deprem sırasında yaşam alanının nasıl oluştuğunu anlatan Onbaşı Muammer Çelik, “Deprem sırasında tavan çöktüğü sırada baza, çekyat gibi eşyalar üzerine düşüyor. Yan taraflarında ise yaşam alanı oluşuyor. Bu yaşam alanları bizim için çok önemli. Burada da anne iki çocuğunu alıp çekyatın arkasına saklanmış. Anne sağlıkçıymış sanırım, nasıl olduğunu biliyormuş, bilinçli bir şekilde davranmış. Sağ olarak kurtardık” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.