Gizemli elektrik kesintilerinin sığırcıkların dansından kaynaklandığı ortaya çıktı
  • Mizrak Haber
  • Gündem
  • Gizemli elektrik kesintilerinin sığırcıkların dansından kaynaklandığı ortaya çıktı

Gizemli elektrik kesintilerinin sığırcıkların dansından kaynaklandığı ortaya çıktı

ABONE OL
17 Aralık 2020 17:29
Gizemli elektrik kesintilerinin sığırcıkların dansından kaynaklandığı ortaya çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Falkirk yakınlarındaki Airth köyünde yaşayanlar akşamın ilk saatlerinde gerçekleşen elektrik kesintilerinin nedenini uzun süre bulamamıştı. Köylülerin şikayetlerini ilettiği enerji şirketi SP Energy Networks de başta sorunun nedenini çözemedi.

HEP BİRLİKTE KONUNCA ELEKTİRİK KESİLİYOR

Bir süre sonra bölgeye gönderilen elektrik tamircisi Neil McDonald, kesinti yaşanan saatlerde bir sığırcık sürüsünün elektrik direkleri üzerindeki dansını görünce sorunun kaynağını da bulmuş oldu. Sığırcık sürüsünün tellere hep birlikte konması ve kalkması tellerin sallanmasına ve çevredeki yaklaşık 50 eve birkaç dakikalığına elektrik verilememesine yol açıyordu.

“KÜÇÜK DE OLSALAR ÇOKLAR”

O anları cep telefonu kamerasına kaydeden McDonald, “14 yıldır bu işi yapıyorum, ilk defa böyle bir sorunla karşılaştım” dedi ve ekledi:

“Bu müthiş kuşlar gökyüzünde güzel figürler sergiliyordu. Kuşlar küçük olsa da sayıca çoklar ve ağırlıkları kabloların sallanmasına yol açıyor. Direkler arasında üç kablo var ve kablolar sallanınca birbirine temas ediyor. Temasın ardından elektrik 10 saniyeliğine kesiliyor. Bu olay çok sık yaşandığı için bazen daha uzun kesintiler ve daha büyük hasarlara da yol açabiliyor.”

YERLERİNİ DEĞİŞTİRMEK İSTİYORLAR

McDonald şirketinin Kuşların Korunması İçin Kraliyet Topluluğu ile birlikte çalışarak kuşları tellerden uzak tutmaya çalışacağını söyledi. Bunun için kullanılabilecek yöntemler arasında gürültülü sesler çıkarma, atmacaların ses kaydını oynatma veya sürüye başka bir yerde tünek hazırlama gibi seçenekler var. McDonald “Daha önce kuğuların tüneme bölgelerini başarıyla değiştirmiştik. Umarım sığırcıklarınkini de güvenli bir şekilde değiştirebiliriz” dedi.

“TÜNEME YERLERİ HASSAS BİR BİÇİMDE DEĞİŞTİRİLMELİ”

Kuşların Korunması İçin Kraliyet Topluluğu’ndan Toby Wilson, sığırcıkların sayısının son dönemde yaşam alanlarının yok olması ve değişen çiftçilik pratikleri nedeniyle azaldığını, bu yüzden bu dansları görmenin de zorlaştığını söylüyor ve ekledi:

“Tabii ki enerji dağıtımına dair ihtiyaçları kabul ediyoruz. Kuşların yakınlarda başka bir noktaya tünemesinin hassas ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini umuyoruz. SP Energy Network ile bu konuda çalışmaktan mutluluk duyuyoruz.”

Gizemli elektrik kesintilerinin sığırcıkların dansından kaynaklandığı ortaya çıktı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.