Uzaklaştırma kararı nedir süresi ne kadardır?

Uzaklaştırma kararı nedir süresi ne kadardır?

ABONE OL
21 Eylül 2021 15:33
Uzaklaştırma kararı nedir süresi ne kadardır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yazılı ve görsel basında kadına yönelik şiddetin yoğun olarak karşımıza çıktığı zamanlarda kadına yönelik şiddeti önlemek maksadıyla uzaklaştırma tedbiri alınmasına dair çalışmalar başlatılmıştır. 2012 yılında ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun kapsamında aile bütünlüğüne zarar veren ve aile içi şiddet uygulayan bireylerin uzaklaştırılabilir yine dair kanun hükümleri yürürlüğe girmiştir. Bu kanun hükümleri kapsamında uzaklaştırma kararını kimler alabilir sorusu da yanıtlanmıştır. Uzaklaştırma kararına şiddete uygulayan kadın kaldırabileceği gibi aynı zamanda yine şiddet mağduru olan bir erkekte aldırabilmektedir. Öte yandan yine uzaklaştırma kararını anne ve babasından herhangi birinden yada ikisinden de şiddet gören çocuklarda talep ederek aldırabilir.

Uzaklaştırma kararı nasıl alınır?

Uzaklaştırma kararı nasıl alınır sorusu da özellikle şiddet mağduru bireyler tarafından hem avukatları hem de sosyal mercilere sorulan bir sorudur. Uzaklaştırma kararı şiddete maruz kalan bireylerin kolluk kuvvetlerine başvurması veya aile mahkemesine başvurarak bu konu ile ilgili tedbir alınmasını talep etmesi ile gerçekleşir. Uzaklaştırma kararının iki çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan ilki kolluk kuvvetleri veya idari amir tarafından verilen uzaklaştırma kararı diğeri ise aile mahkemeleri tarafından verilen uzaklaştırma kararlıdır. Mülki idare amiri yani vali ve kaymakam tarafından uzaklaştırma kararı verilebileceği gibi durumun acil olmasına göre kolluk kuvveti amiri de uzaklaştırma kararı verebilmektedir. Uzaklaştırma kararının verilebilmesi için kişinin şiddet yaşandığını somut olarak ispatlaması ve bu anlamda elinde darp raporu olması gerekmektedir. Örneğin, eşinden şiddet gören bir hanım o esnada veya şiddet alnından hemen sonra polisi arayarak yardım talebinde bulunabilir. Bu aşamadan sonra polis hemen bölgeye intikal ederek kadının hastaneye gitmesine ve bu anlamda şiddet olayına maruz kaldığına dair hastanede rapor almasını sağlayabilir. Ardından ise eşin ve mağdurenin ifadelerine başvurarak şiddetçi koca hakkında uzaklaştırma kararı verilebilir.

Uzaklaştırma kararının süresi ne kadardır?

Uzaklaştırma kararının suresi en fazla 6 ay olabilmektedir. Fakat duruma göre uzaklaştırma kararı belirli sürelerde de yine uzatılabilmektedir. Eğer ilk verilen uzaklaştırma kararı 3 ay süreli bir uzaklaştırma kararı ise bu süre dolmadan önce tekrar başvurmak suretiyle kararının uzatılması yoluna gidilebilir. Uzaklaştırma kararı verilmesi durumunda yetkili merci polis jandarma ve mülki idare amirleri değil aile mahkemesi olmalıdır. Bireyler şiddete uğrama ihtimalinin devam ettiğine gerekçe göstererek bu yönüyle anne babalarına eşlerine aynı çatı altında yaşadıkları bireylere karşı uzaklaştırma kararının bir süre daha uzatılması için aile mahkemelerine dilekçe sunabilir. Bu şekilde bir başvuru yapıldığı zaman aile mahkemesi de tehdidin devam ettiğine dair bir kanı oluştuğu takdirde uzaklaştırma kararının suresini uzatabilmektedir. Bu durumda şiddet uygulayan birey aile mahkemesinin gerekli gördüğü yeni koşullar altında da bir süre aynı çatı altına yaklaşamamaktadır.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.