Bakan Kurum: Şu ana kadar 100 vatandaşımızı sağ olarak kurtardık

Bakan Kurum: Şu ana kadar 100 vatandaşımızı sağ olarak kurtardık

ABONE OL
31 Ekim 2020 14:43
Bakan Kurum: Şu ana kadar 100 vatandaşımızı sağ olarak kurtardık
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Deprem bölgesinde bulunan bakanlar İzmir AFAD Koordinasyon Merkezi’nde katıldıkları basın toplantısında depremle ilgili son bilgileri paylaştılar.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 25 kişinin hayatını kaybettiğini, 804 kişinin yaralandığını ve deprem anından şu ana kadar 100 kişinin enkaz altından kurtarıldığını açıkladı.

Kurum, açıklamasında şunları kaydetti;

25 canımızı kardeşimizi yitirdik. 804 vatandaşımız da yaralı olarak kurtarıldı. Deprem sonrasında 4 ve üzeri 35 artçı deprem meydana geldi. Toplamda 484 artçı sarsıntı yaşandı.

8 BİNADA ÇALIŞMA SÜRÜYOR

Daha çok Bornova, Bayraklı ve Karşıyaka’da fazla hissedildi. Ekiplerimiz çalışıyor. Sahada fiilen 5 bin personel arama kurtarma çalışmalarını yürütüyor. 17 binada yıkım gerçekleşmişti. Şu an 8’inde faaliyet devam ediyor. Kurtarma faaliyetlerini yaparken çalışanlarımızın da can güvenliği için binalarımızı anlık takip ediyoruz. Yıkılma riskine karşı binaları sürekli kontrol ediyoruz. Ağır hasarlı yıkılma riski olan binalarımız olduğu düşüncesindeyiz binaların tespitine müteakip girilmesi gerekmektedir.

56 bin kişi kapasiteli mobil beslenme ünitelerimiz şu an alanda. Ağır hasarlı binalar için taşınma yardımı yapılacak.

“ŞU ANA KADAR 100 VATANDAŞIMIZI KURTARDIK”

Konutları inceleyeceğiz, bütün binalara girerek hasar tespit çalışmalarını yapacağız. Depremin olduğu andan itibaren şu ana kadar 100 vatandaşımızı kurtardık.

“AMACIMIZ EN KISA ZAMANDA ENKAZ ALTINDAKİLERE ULAŞMAK”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, enkaz altındakilere ulaşmak için yoğun çaba sarf ettiklerini bildirdi. Adil Karaismailoğlu, İzmir AFAD Koordinasyon Merkezi’nde katıldığı basın toplantısında, depremde hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı dileğinde bulundu.

Tüm kurum ve ekiplerle deprem bölgesinde olduklarını kaydeden Karaismailoğlu, şöyle konuştu:

“İnşallah bunun da üstesinden geleceğiz. Maalesef kayıplarımız bizi üzüyor. Amacımız en kısa zamanda enkazı kaldırmak, enkaz altındakilere ulaşmak. Bütün ekiplerimiz ve kurumlarımız tam bir koordinasyon içerisinde. İnşallah bu işin üstesinden geleceğiz. Bütün arkadaşlarımız çalışıyor. Arazide çok hassas ve titiz bir çalışma var. Amacımız en kısa zamanda enkaz altındakilere ulaşmak. Biz de buradayız, bu işleri koordine etmek ve arkadaşlarımıza güç kuvvet vermek için.”

3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de ilgili bakanlıklarla durum değerlendirmesi yaptıklarını ve bütün kurumların, tüm imkanların seferber edildiğini anlattı.

İzmir’in yaralarını sarmaya ve gereken tedbirleri almaya devam edeceklerini vurgulayan Bakan Gül, dualarının enkaz altındaki vatandaşlar için olduğunu belirtti.

Gül, ortak acıların ortak duygudaşlığı gerektirdiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

“Bu ortaklığa halel getiren her türlü açıklamalara, tavırlara gerekli müeyyideyi hak eden süreçtir. Dolayısıyla cumhuriyet başsavcılıklarımız bu acılarımızı paylaşmak yerine nefret söylemi içinde olanlara gerekli soruşturmayı yapmaktadır. 10 ilde tahkikat yapılmış, 3 kişi Tekirdağ, Adıyaman ve Gaziantep’te gözaltına alınmıştır. Kimse kardeşliğimizi suistimal edemez. Bunu yapmak isteyenlere adalet izin vermeyecektir.”

SOYER: UYUMLU ŞEKİLDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de İzmir’in yanında olan tüm bakanlara ve kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.

Belediye olarak tüm imkanlarını AFAD’ın koordinasyonuna sağladıklarını belirten Soyer, şunları kaydetti:

“Uyumlu şekilde çalışmaya devam ediyoruz, tüm bu süreç boyunca. Enkaz kurtarma çalışması profesyonel arkadaşlarımız tarafından yürütülüyor. Tecrübe sahibi uzman arkadaşlarımız ne yapacaklarını biliyorlar, onları mümkün olduğu kadar izliyoruz. Bunun dışında sokakta devam eden bir hayat var. Vatandaşlarımız dün geceyi dışarıda geçirdi. Binlerce vatandaşımız dışarıda yaşamaya başladı. Dolayısıyla bizim organize etmemiz gereken başlık o. Orada yapılacak çok şey var. Bu iş birliğinin, uyumun buna muktedir olacağını düşünüyorum.”

“YARALAR SARILANA KADAR İZMİRLİ HEMŞEHRİLERİMİZLEYİZ”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, vatandaşların “Bakanlar ayrılırsa çalışmalarda hafifleme olur mu?” şeklinde endişelendiğini kaydederek, yaralar sarılıncaya kadar kentten ayrılmayacaklarını söyledi.

Bakan Pakdemirli, İzmir AFAD Koordinasyon Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında, depremden sonra sürecin olması gerektiği gibi devam ettiğini ve tüm kurumların ahenk içinde çalıştığını söyledi.

Sahada bakanlarla çalışmaları incelediklerini kaydeden Pakdemirli, şöyle konuştu:

“Vatandaş bekleme uzadıkça ‘Acaba bakanlar buradan ayrılır mı, acaba çalışmalarda aksama olur mu?’… Biz olsak da olmasak da çalışmalarda bir hafifleme olmaz ama tabii ki vatandaşlarımız rahat olsun, biz buradayız. Bu enkazlar kalkana kadar, yaralar sarılana kadar inşallah İzmir’le, İzmirli hemşehrilerimizle beraber olmaya devam edeceğiz.”

Pakdemirli, depremin üzerinden 20 saat geçtiğini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hala umutları saklıyoruz ama diğer taraftan da süre uzadıkça da bu konuyla ilgili çalışmaların rayında götürdüğümüzü bildirmek istiyorum. Öncelik hala ve hala göçük altında kalanlar, sonra elbette tedaviye muhtaç olanlar, akabinde açıkta kalan, barınma ihtiyacı olanlar. Barınma ihtiyaçları karşılanacak şekilde tüm hazırlıklar yapıldı. Dün akşam itibarıyla bu barınma ilgili yapmış olduğumuz kamu hazırlıklarına da başvurunun yok veya yoka yakın derecede çok düşük olduğunu görüyoruz.”

Yapılacak hasar tespitlerinin ardından barınma ihtiyacının artabileceğini kaydeden Pakdemirli, “İletişimde, ulaşımda, barınmada, enerjide, enkaz alanlarının güvenliği ve hakimiyeti konusunda herhangi bir eksik kalmadı. Sağlık Bakanlığımız da çok iyi çalışıyor.” dedi.

Pakdemirli, bakanlık olarak hassas bir çalışma yürüttüklerini belirterek, “Tüm hayvan işletmeleri, tüm balıkçı barınaklarıyla ilgili taramaları yapmaya devam ediyoruz. Özellikle ben de şunu söylemek istiyorum, biz yaraları sarmak için buradayız. Devletin tüm kurumları burada, bu büyük bir afet. İzmir için hakikaten beklenmedik bir olay. İnşallah en yakın zamanda bu yaraları sarıyor olacağız.” ifadelerini kullandı.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.