Yükseköğretimde Öğrenme Anlayışını Dönüştürecek Yeni Düzenleme Yayımlandı
Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre, yükseköğretim sisteminde öğrenme anlayışını kökten değiştirecek önemli bir düzenleme hayata geçirildi. “Yükseköğretim Kurumlarında Mikro Yeterlilikler Çerçevesine İlişkin Usul ve Esaslar” adlı düzenleme ile üniversite dışında elde edilen bilgi, beceri ve sertifikaların resmi akademik sisteme dahil edilmesi sağlanacak.
Yeni düzenleme kapsamında, öğrencilerin kampüs dışında edindikleri yetkinlikler belirli kriterler doğrultusunda tanınacak ve Avrupa standartlarına uygun olarak AKTS kredisine dönüştürülüp transkriptler ile diploma eklerinde yer alabilecek. Mikro yeterlilikler, kısa süreli, esnek ve hedef odaklı öğrenme süreçleri sonunda kazanılan ve ölçme/değerlendirme ile doğrulanan yeterlilikler olarak tanımlanmaktadır.
Özellikle yapay zeka, veri bilimi, dijital teknolojiler gibi alanlardaki yeni beceri ihtiyaçlarına cevap verme amacı güden bu sistem sayesinde öğrenciler, diploma programlarının yanı sıra iş dünyasının talep ettiği güncel yetkinlikleri de kazanabilecekler. Mikro yeterlilik programlarını başarıyla tamamlayanlara uluslararası standartlara uygun dijital sertifikalar verilecek. Elde edilen öğrenme çıktıları dijital rozetlerle kayıt altına alınabilecek ve dijital cüzdanlarda saklanabilecek.
Yayımlanan usul ve esaslarla birlikte üniversiteler, önümüzdeki dönemlerde mikro yeterlilik uygulamalarını hayata geçirebilecekler. Öğrencilerin sektör deneyimleri, mesleki uygulamalar ve farklı öğrenme ortamlarında elde ettikleri yetkinlikler akademik olarak tanınabilecek ve AKTS kredi sistemine dahil edilebilecek.
Mikro yeterlilik programları, toplumsal, bireysel ve sektörel ihtiyaçlar doğrultusunda planlanacak olup modüler veya kısa süreli öğretim programları şeklinde düzenlenebilecektir. Yeni düzenleme ile öğrenciler, mezuniyet için gereken toplam AKTS yükünün %10’una kadar olan kısmını mikro yeterliliklerden elde edecekleri kredilerle tamamlayabilecekler. Hangi eğitimlerin tanınacağına ise üniversite senatoları karar verecektir.
Bu sistemle Türkiye’de kazanılan yeterliliklerin uluslararası düzeyde tanınırlığının artırılması ve yükseköğretimde yaşam boyu öğrenme anlayışının güçlendirilmesi hedeflenmektedir. YÖK Başkanı Erol Özvar da yapılan açıklamada mikro yeterliliklerin iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine katkı sağlayacağını vurgulayarak, öğrencilerin ve mezunların ihtiyaç duydukları yetkinlikleri daha hızlı kazanabileceklerine dikkat çekti.
Özvar ayrıca, bu adımın yükseköğretimi diploma odaklı yapıdan yetkinlik odaklı yapıya taşıyan en önemli adımlardan biri olduğunu belirtti. Öğrencilere, sınıfların dışında da öğrenme fırsatlarından yararlanmaları çağrısında bulunarak, sürekli öğrenen ve gelişen bireylerin önemine vurgu yaptı. Son olarak, belirli teknik alanlardaki eğitimlerin üniversite programlarına akademik olarak entegre edilmesinin sağlandığının altını çizdi.
Reklam & İletişim [email protected]