Genel Müdürlükten yapılan açıklamaya göre, 5 Kasım 2023 tarihinde yayımlanan Türk Gıda Kodeksi (TGK) Bulaşanlar Yönetmeliği ile, palm yağı dahil olmak üzere bitkisel sıvı ve katı yağlarda oluşabilen işleme bulaşanları için yasal sınırlar belirlendi. Bu kapsamda, “3-monokloropropandiol” (3-MCPD) ve “glisidil yağ asidi esterleri” (glisidol) için maksimum limitler tanımlandı.
Açıklamada, belirlenen bu limitlere sektörün uyum sağlayabilmesi amacıyla öngörülen 2 yıllık geçiş süresinin 31 Aralık’ta dolacağı ve bu limitlerin zorunlu olarak uygulanacağı ifade edildi. Yeni düzenleme ile mevzuata aykırı ürünlerin ithalatına izin verilmeyeceği vurgulandı.
Yapılan açıklamada ayrıca, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren, Bitkisel Gıda ve Yem ile Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemelerin İthalat Kontrollerine Dair Uygulama Talimatı kapsamında yürütülen ithalat resmi kontrollerinde, menşe ülkesine bakılmaksızın palm yağı ve fraksiyonlarından (palm olein, palm kernel stearin gibi) 3-MCPD ve glisidol analizleri için her parti üründen (yüzde 100) numune alınacağı belirtildi. Yapılacak analizler, TGK Bulaşanlar Yönetmeliği’nde yer alan maksimum limitlere göre değerlendirilecek olup, mevzuata aykırı ürünlerin ithalatına izin verilmeyecektir.
Reklam & İletişim [email protected]