Dünya Bankası’nın desteğiyle yürütülen Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında, TÜBİTAK ve KOSGEB iş birliğiyle ülkedeki sanayinin sürdürülebilir ve verimli yeşil dönüşümünü sağlamak için 450 milyon dolarlık bütçe ayrıldı. Bu proje doğrultusunda TÜBİTAK, 175 milyon dolarlık bütçesini kullanarak firmalara yeşil dönüşüm süreçlerinde rehberlik edecek bir “mentörlük” uygulamasını başlattı.
“Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Çağrısı” ile KOBİ’lerin yeşil dönüşüm süreçlerinin kolaylaştırılması ve hızlandırılması hedefleniyor. Bu kapsamda belirlenecek mentörler, firmaların ihtiyaç duydukları teknoloji tabanlı çözümlerin geliştirilmesine destek olacaklar. Yeşil teknolojiler konusunda uzman kuruluşlardan oluşan mentörler, firmalara teknoloji danışmanlığı, kapasite analizi, problemlerin tespiti ve çözüm yaklaşımları konularında rehberlik sağlayacak.
TÜBİTAK, 2025 yılında başlayacak olan bu mentörlük programı kapsamında firmalara teknoloji danışmanlığından durum analizine kadar olan süreçlerde yüzde 90 hibe desteği sunacak. Program için niyet beyanları 31 Ocak 2025’e kadar TÜBİTAK’a iletilmeli ve başvurular 1 Şubat-1 Mart 2025 tarihleri arasında değerlendirilecek. Mentörlük programına katılmak isteyen kuruluşlar arasında sermaye şirketleri, üniversiteler, kamu araştırma merkezleri, sanayi odaları ve dernekler yer alabilir.
TÜBİTAK, yeşil dönüşüm sürecinde KOBİ’lere rehberlik edecek mentörlerin seçiminde çeşitli kriterlere önem vererek, sürdürülebilirlik ve eşitlik ilkesini göz önünde bulunduruyor. Proje önerileri değerlendirildikten sonra uygun bulunan KOBİ’lerle sözleşme imzalanacak ve yeşil dönüşüm süreci başlayacak.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.