Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, Türkiye’den yurt dışına yılın 11 ayında 221 bin ton fındık satıldığını açıkladı. Bu ihracatın 118 farklı ülkeye yapıldığını belirten Cirav, en çok fındık ihracatı yapılan ilk 5 ülkenin Almanya, İtalya, Fransa, Polonya ve Hollanda olduğunu ifade etti.
Trabzon’dan ise yılın 11 ayında 57 bin 565 ton fındık ihraç edilirken, bu ihracatın karşılığında 523 milyon 314 bin dolarlık döviz girdisi sağlandı. Ancak bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında ihracat miktarında %31, değerinde ise %28 oranında bir düşüş yaşandığı görüldü.
Trabzon, fındık ihracatında Türkiye genelinde ikinci sırada yer alırken, ocak-kasım döneminde gerçekleştirilen fındık ihracatının %28’lik kısmının Trabzon’dan yapıldığı belirtildi. Fındık ihraç sezonunun ilk üç ayında ise Trabzon’dan 5 bin 952 ton fındık ihracatı gerçekleşirken, bu karşılığında 69 milyon 215 bin dolarlık dış satım yapıldı.
Reklam & İletişim [email protected]