Faiz ve döviz aynı anda belirlenmez

Faiz ve döviz aynı anda belirlenmez

ABONE OL
13 Eylül 2021 15:06
Faiz ve döviz aynı anda belirlenmez
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Faizlerin düşürülmesi durumunda karşılaşılacak problemleri değerlendiren Prof. Dr. Aziz Konukman, yaşananları “Sözün bittiği yer” diyerek özetledi.

Faiz ve döviz aynı anda belirlenmez

Meral DANYILDIZ

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ağustos ayı faiz kararını bugün açıklayacak. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son günlerde sık sık tekrar ettiği “faiz oranlarında düşüşe geçiyoruz” açıklamalarının ardından Merkez Bankası’nın faiz kararı merakla bekleniyor. Nisan, mayıs, haziran ve son olarak temmuz aylarında gerçekleştirilen toplantılarda faizin yüzde 19’da sabit tutulması kararlaştırılmıştı. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun politika faizinin enflasyonun üzerinde belirleneceğini vurgulamasına rağmen Erdoğan’ın faiz çıkışları sonucu “Faizlerde bir indirim olur mu?” sorusunu gündeme getirdi.

Faizlerin düşürülmesi durumunda karşılaşılacak problemleri BirGün’e değerlendiren Ekonomist Prof. Dr. Aziz Konukman, yaşananları “Sözün bittiği yer” diyerek özetledi. Literatürde karşılığı olmayan bir tezde inat etmenin anlaşılır olmadığını söyleyen Prof. Dr. Konukman, “Evet faizleri düşürmek rasyonel değil. Ancak bakıldığında şu anda 11’inci Kalkınma Planı’na bile girdi. Dolayısıyla resmi bir politika belgesi haline geldi. Son iki ay haricinde evet enflasyon düşebilir. Ancak baz etkisi nedeniyle eylül ve ekim aylarında baya artacak. Böyle bir ortamda ‘reel faiz politikası uygulayacağız’ diyor. Konjonktür süren enflasyon nedeniyle aynı reel faizi ödeyebilmek için politika faizini yükseltmeyi zorunlu kılıyor. Böyle bir durumda tersi gösterip faizlerin düşürüleceği sinyalini vermesi tuz biber oluyor, kurun artış eğilimini de tetikliyor” dedi.

Bu süreçte birilerinin de bu durumdan ötürü kazançlar sağladığının altını çizen Konukman, bugün yapılacak toplantıya ilişkin herhangi bir öngörüde de bulunamadıklarını kaydetti. Sebep olarak anlayışı işaret eden Konukman, şöyle devam etti: “İçerden bilgi ticareti diye bir şey var. Bizde beş yıl cezası var. Siz açık açık içerden bilgi sızdırıyorsunuz. Bakın, ilerde faizleri her an düşürebilirim diyorsunuz. Bu bilgiyi şimdiden neden açıklıyorsunuz? Bu sinyalle birilerinin kur kazançları elde etmesine sebep oluyorlar. İmkânsız üçleme, üçlü açmaz gibi terimler var. Sermaye hareketleri serbestken hem sabit döviz kuru hem de bağımız para politikası izleyemezsin. Ancak bizde dalgalı kur diyorlar ama devamlı dövizin fiyatını belirlemeye çalışıyorlar. Zaten para politikasıyla faizi belirliyorsun. Hem faiz hem döviz aynı anda belirlenemez. Cumhurbaşkanı’nın sıkıntısı burada. İkisini de aynı anda belirlemek istiyor. Türkiye hâlâ bu politikayı ısrarla sürdürüyor. Sermaye hareketlerini kontrol edersen bu mümkün. Hem bağımsız para politikası izler hem sabit döviz kuru. Ama şu anki sistemde mümkün değil.”

***

Suni büyümenin önü açılacak

Prof. Dr. Konukman’a göre faizler düşürülse de yükselse de problem yaşanacağı aşikâr. Konukman’ın verdiği örneklerden bazıları şöyle:

♦ Çok ciddi zorlamalarla karşı karşıya kalınacak.
♦ Mevduat faizleri, kredi faizleri etkilenecek.
♦ Resmen kredilerle suni büyümenin önü açılacak.
♦ Faiz yükselirse kur ateşi iner ancak finansman maliyetleri ciddi şekilde artar.
♦ Her iki seçenekte de işler kolay olmaz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.