Ekonomik gelişmeler konusunda halkın yanlış bilgilendirildiğini söyleyen iş insanı Kazım Bilgen “madem ekonomi bu kadar iyi neden icra dairelerinde 20 milyonu aşan aktif icra dosyası var?” dedi.
T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “Türkiye’nin ekonomisine güven artıyor. Nisan’da 51,3 olan Ekonomi Güven Endeksi Mayıs’ta 61,7’ye, Haziran’da ise 73,5’e yükseldi” açıklaması üzerine katıldığı ‘Ümit Zileli ile Ses Ver Türkiye’ programında konuşan iş insanı Kazım Bilgen 20 milyonu aşan aktif icra dosyası olduğunu iddia etti.
Anketlere göre ekonomiye güvensizlik %50’yi aştı
Ekonomik gündemin ‘güven artıyor’ şeklinde açıklamalarla anlatıldığını ancak gerçeğin böyle olmadığını savunan Bilgen kamuoyu araştırma verilerinde de durumun iç açıcı olmadığını söyledi. Bilgen: “İstanbul Ekonomi Araştırma’nın Türkiye Raporu anketlerinde önümüzdeki yılda ekonominin daha kötü/çok daha kötü olacağını ifade edenlerin oranı geçen aya göre 9 puan artarak %50 seviyesini aştı. Öte yandan, önümüzdeki yıl ekonominin daha iyi/çok daha iyi olacağını düşünenlerin oranı 12 puanlık düşüşle %28,3 seviyesine geriledi.”
Ülkenin en büyük sorunu ekonomi
Yine İstanbul Ekonomi Araştırma’nın Türkiye Raporu anketlerinde “Ekim 2017’de ülkenin en büyük sorunu nedir?” diye sorulduğunda ilk sırada %24,2 ile “işsizlik” yanıtı alınırken, ikinci sırada %18,7 ile “ekonomik kriz” ve üçüncü sırada %14,8 ile “terör” yanıtı çıkmış. 17 Mart 2020 tarihli ankette aynı soru sorulduğunda ise ilk sırada “Koronavirüs”, ikinci sırada “ekonomi” ve üçüncü sırada “terör” yer almış. 30 Haziran 2020 de yapılan ankette ise %40,4 ile “ekonomi” ardından %16,3 “işsizlik”, ve üçüncü sırada %9,6 ile ise “Koronavirüs” cevapları alınmış. Bu sonuçlar ekonominin ülkenin en büyük sorunu olduğunu gösteriyor.” dedi.
Ekonomi madem iyi neden icra dosyaları 20 milyonu aştı?
Yıllar içinde ekonomideki kötü yönetimin halka da yansıdığını rakamlarla anlatan Bilgen şunları ekledi: “20 milyonu aşan aktif icra dosyası var, bunu sorgulayabilirsiniz, bakabilirsiniz, UYAP sisteminde açık. Yılsonunda 21 milyon olması işten değil. Kaldı ki, bir bu kadar da tahsil edilmemiş bekleyen dosyalar var icra dairelerinde. İcra dairelerindeki İcra (esas) ve iflas dosya sayılarının 2008 yılında 8 milyon civarında ama şimdi 20 milyonu aşmış durumda. Üstelik bunlar sadece aktif dosyalar.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.