Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu doğrultuda, 2026 üretim yılı ÇKS başvuruları için önemli değişiklikler yapıldı.
2026 üretim yılı ÇKS başvuruları bugün başlayacak ve 31 Aralık’ta sona erecek. Bu dönemde, kamu arazilerinde üretim yapan çiftçilerin kira sözleşmesi olmaması durumunda ‘Taahhütname’ ile başvuru yapabileceği belirtildi. Ancak, kamu arazilerine taahhütname ile başvuran çiftçilerin tarımsal desteklerden yararlanabilmeleri için kira sözleşmesini ibraz etmeleri gerekmektedir.
Çiftçiler, değişiklik başvurularını her yıl 30 Haziran tarihine kadar yapabileceklerdir. Ayrıca belirtilen süre dışında da ürün değişikliği talebinde bulunulabilecek ve bu talepler, üretim yılı sonuna kadar tespit komisyonu tarafından değerlendirilebilecektir. Üretim bilgilerinde bakanlık tarafından farklılık tespit edilmesi durumunda ise re’sen düzeltmeler yapılabilecektir.
Yönetmeliğe göre, arazinin sulama durumuna ilişkin değişiklik başvuruları her yıl 30 Haziran tarihine kadar yapılabilecektir. 30 Haziran tarihinden sonra gelen talepler ise üretim yılı sonuna kadar tespit komisyonu tarafından değerlendirilebilecektir.
Reklam & İletişim [email protected]